1

Temat: referencje dla usług powtarzających sie okresowo

1. przetarg na sprzątanie - wymagaliśmy wykazania się doświadczeniem w realizacji usług sprzątania na kwotę 50000 zł. Otwarcie ofert 06.05.br.  wykonawca w wykazie napisał, że  realizował usługę od 01.01.2010-31.12.2013. Do wykazu załączył referencje wystawione w listopadzie 2011. Czy tak jest prawidłowo? Czy powinnam wezwać go do uzupełnienia referencji z której będzie wynikało że wykonuje należycie usługę? 
2. informacja z CEIDG została złożoną jako wydruk z systemu komputerowego. Czy taki wydruk powinien być potwierdzony "za zgodność z oryginałem" przez wykonawcę. Czy jeśli nie potwierdzi to wzywamy do uzupełnienia, czy jednak tak jak w przypadku KRS wydruk komputerowy ma moc dokumentu urzedowego?

2

Odp: referencje dla usług powtarzających sie okresowo

1 wezwałbym do uzupełnienia od 2011 roku mogło się wiele wydarzyć, w tym usługa mogła nie być wykonana należycie

2 jest o.k.  por. art. 38 ust. 4 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej:
Zaświadczenia o wpisie w CEIDG dotyczące przedsiębiorców będących osobami fizycznymi w zakresie jawnych danych, o których mowa w art. 25 ust. 1, mają formę dokumentu elektronicznego albo wydruku ze strony internetowej CEIDG.

3

1 wezwałbym do uzupełnienia od 2011 roku mogło się wiele wydarzyć, w tym usługa mogła nie być wykonana należycie

No tak ale on ja nadal wykonuje jeszcze jej nie zakończył, poza tym 12 miesięcy od ogłoszenia nowego rozp. o dokumentach można stosować stare referencje czyli nawet jesli otwarcie ofert jest 06.05.2013 r. w wykonawca przedstawia referencje dla usługi która nadal wykonuje z listopada 2011 to jest ok?

4

Okres 12 - miesięczny nie dotyczy usług wykonywanych, a już wykonanych. Wczytaj się w 9.2. dokładnie.

5

Faktycznie źle to czytałam. ale mam pytanie. Postawiłam warunek wykazania się 1 usługą sprzątania. wykonawca załączył wykaz głównych usług (5 usług) wraz z referencjami, z czego 2 usługi już się zakończyły (dał referencje) natomiast 3 pozostałe trwają nadal (dla mnich załączył referencje z 2012 roku). Czy powinnam wezwać go do uzupełnienia tych 3 pozostałych referencji, które będą wystawione nie wcześniej niż3 miesiące od dnia składania ofert? Czy nie wzywać, bo jedną o która mi chodziło wykazał w wykazie, a referencje wystawione dla tej usługi potwierdzają należyte wykonanie?

6 (edytowany przez Niedzwiadek 2013-05-13 09:55:59)

Skoro jedna Ci wystarczy, to znaczy, że W warunek udziału spełnił i dałbym sobie i wykonawcy spokój smile

7

Po prostu zaczynam się gubić w tej nowelizacji:( stawiam warunek że wykazanie się jedną usługa mi wystarczy. Zgodnie z rozp. w sprawie dokumentów żądam wykazu głównych usług i dowodów, że zostały wykonane należycie. wiec wykonawca wykazuje 1 usługę a załączona 3 referencje i nie wiem czy uzupełniać wykaz czy nie (czy wykonawca się pomylił dal więcej, czy wykazując się jedną usługa nic więcej nie robił).  Może być też taka sytuacja: wykonawca w wykazie  wykazuje 3 usługi, załącza 3 referencje tyle że 1 referencja jest wystawiona na 3 m-c przed terminem składnia ofert (jest ok) a pozostałe są wydane jakieś 6 m-cy wcześniej, czy uzupełniać referencje czy nie i trzymać się tej jednaj która jest złożona poprawnie?   a jeśli tak to po co żądać wykazu głównych usług skoro to mi nić nie daje bo wystarczy wykazanie się jedną (zgodnie z postawionym warunkiem). niw wiem czy to co napisałam ma sens...

8

Dorota, prosiłaś o jedną usługę, wykonawca tą usługę wskazał, dołączył też dowód że wykonał ją należycie, więc warunek udziału spełnił, a to że dołączył także 2 inne "referencje" to dla Twojego postępowania wg mnie nie ma znaczenia. Jeżeli poprosisz o uzupełnienie, to to jego pozycji nie zmieni. Jedyna wątpliwość, to taka, czy przypadkiem sobie tej usługi nie zsumował i wykazał jako jedną, a były 3 i stąd 3 referencje wink Ale to pewnie już rozstrzygnęłaś.
Co do sytuacji hipotetycznej wykonawca może przesłać wykazy tyle ile chce - jeżeli np. z 20 1 spełnia nasz warunek, to to w zupełności wystarczy i dalej nie drążymy tematu, jeżeli z 3 "referencji" jedna spełnia wymogi i do tego potwierdza usługę o wartości, jakiej żądaliśmy to z resztą dajemy sobie spokój.

9

dzieki:)