1

Temat: wzór umowy

ogłosiłam przetarg nieograniczony.Do SIWZ dołączony był wzór umowy. wybrano najkorzystniejszą ofertę. przy wypełnianiu umowy zauważyłam że nie zawarto jednego punktu w paragrawie o treści: "W przypadku odstąpienia od umowy Wykonawcy nie przysługuje prawo do odszkodowania" Czy można teraz po wybraniu wykonawcy dopisać go do umowy, czy w takiej opublikowanej jako wzór umowy nie wolno już nic zmienić.?
pomóżcie! wink

2

Odp: wzór umowy

Zazwyczaj nie powinno się zmieniac postanowien umowy, ale jeżeli wykonawca zgodzi się na to w trakcie jej podpisania - ja nie widze przeszkód, aby ten konkretny zapis wprowadzić.

3

dzięki. Tez mi sie tak wydaje-tym bardziej ze nie jest to zapis któryby zmieniał warunki zamówienia, terminy itp. czy byłby niekorzystny dla zamawaiającego, ale mój szef nie zgadza sie na to.

4

Patrycjo ale ten zapis jest "co nieco" dziwny, czy to znaczy że można sobie tak dowolnie odstąpić od umowy ?
po drugie kto może odstąpić od umowy
po trzecie umowy nie zawiera się po to aby od niej odstępować!
po czwarte to raczej wprowadza się zapis o karach w przypadku odstąpienia (no i jeszcze w zależności z czyjej winy)
o co chodzi Ci z tym zapisem?

5

hej dana
w umowie są zapisy dotyczące kar umownych. może rzeczywiście podałam tu cytat wyrwany z kontekstu i cięzko to odnieść do całości.
mianowicie w umowie jest zapis że:
1.    Zamawiający może odstąpić od umowy jeżeli:
- ....
i jako podpunkt mecenas radzi dodac (już po ogloszeniu przetargu)-"W przypadku odstąpienia od umowy Wykonawcy nie przysługuje prawo do odszkodowania"

6

a ja mam teraz problem czy moge to dodać jeżeli w siwz-we wzorze umowy nie bylo tego zapisu

7

tak jak pisze Jacek - jeżeli wykonawca się zgodzi
ale jaki to mógłby być przypadek np.?  (co wasz mecenas miał na myśli ?)

8

np:
?    zostanie wydany nakaz zajęcia majątku Wykonawcy,
?    Wykonawca przerwał realizację robót i nie realizuje jej przez okres 3 dni,
?    Wykonawca nie wykonuje robót zgodnie z umową lub wykonuje je nienależycie,
?    W razie wystąpienia istotnej zmiany okoliczności powodującej, że wykonanie umowy nie leży w interesie publicznym, czego nie można było przewidzieć w momencie zawarcia umowy.

9

no tak ten ostatni powód jest do przyjęcia - ale u mnie zapisuję że istnieje taka możliwość i w tym przypadku Wykonawcy przysługuje wynagrodzenie jedynie za zrealizowaną cz. robót .... (prot. odb. itp)

natomiast jeżeli wykonawca zawinił to nalicz mu się kary a nie płaci odszkodowanie - dlatego się dziwię.