1

Temat: Podmiot trzeci

Wykonawca do oferty załączył zobowiązanie Podmiotu trzeciego, w którym wskazał, iż będzie polegał na jego wiedzy i doświadczeniu. Nie dołączył dok. dot. sposobu wykorzystania zasobów Podmiotu trzeciego... - wynikającego z rozporządzenia  w sprawie rodzajów dokumentów.. i żądanego przez Z. W związku z tym, Z. wezwał W. do uzupełnienia przedmiotowego dok., w wyniku czego W. oświadczył, iż Podmiot trzeci będzie podwykonawcą.
Do oferty W. nie dołączył oświadczenia, że część zam. powierzy podwykonawcy.
Czy uznać teraz to oświadczenie i wezwać do uzupełnienia dok. Podmiotu trzeciego w zakresie art. 24? (oczywiście żądanych przez Z. w takim przypadku)

2

Odp: Podmiot trzeci

Raczej nie uzupełnienie a wyjaśnienie jeżeli nie wskazał udziału podmiotu trzeciego, lecz w tym przypadku wezwał bym teraz o uzupełnienie, oczywiście oświadczenia z 24.

3

Zastanawiam się czy w takim przypadku nie powinnam odrzucić oferty (89.1.2). W. na etapie składania oferty nie dołączył oświadczenia dot. podwykonawstwa - zgodnie z orzecznictwem KIO Z. uznał, iż W. wykonania zamówienie własnymi siłami. Na etapie badania i oceny ofert W. zmienia swoje oświadczenie. Pytanie czy nie stanowi to niedozwolonej zmiany treści oferty?

4 (edytowany przez covec 2013-05-14 09:00:58)

Potencjałem podwykonawcy posłużyć się może (chyba że jest zastrzeżenie). Z dokumentów wynika, że jest jakiś podwykonawca. Zamawiający żąda wskazania w treści oferty części zamówienia ...36.5 a jak wykonawca nie wskaże, to co? czy stanowi to niezgodność treści oferty z siwz? trzeba wyjaśnić. Może omyłko W nie wpisał.

Ja mam inną sytuację. W siwz napisałem, że wykonawca sam dowiezie przedmiot zamówienia. W ofertach brak wskazania podwykonawców. W umowie jest natomiast zapis, że   przedmiot zamówienia wykonawca dostarczy na własny koszt np kurierem.. w postępowaniu wszystko jest ok, ale jeden wykonawca (ten najbardziej zachłanny smile )się czepia, że to niemożliwe, aby wykonawcy sam leciał z poszczególna sztuką, na pewno ma podwykonawcę...istotne, że nie wykluczyłem podwykonawców z postępowania.

5

Izabella napisał/a:

Zastanawiam się czy w takim przypadku nie powinnam odrzucić oferty (89.1.2). W. na etapie składania oferty nie dołączył oświadczenia dot. podwykonawstwa - zgodnie z orzecznictwem KIO Z. uznał, iż W. wykonania zamówienie własnymi siłami. Na etapie badania i oceny ofert W. zmienia swoje oświadczenie. Pytanie czy nie stanowi to niedozwolonej zmiany treści oferty?

Stanowi zmianę treści, sposobu realizacji zamówienia.