1

Temat: kwota na sfinansowanie zamówienia w zamówieniu podzielonym na części

oglosiłam przetarg, gdzie zamawiający dopuszcza możliwość składania ofert częściowych (2 części). Bezpośrednio przed otwarciem ofert musze podać kwotę jaka zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia. Wydaje mi sie że powiannam podać dwie kwoty odpowiednio na czesc nr 1 i nr 2. Mój przełożony twierdzi inaczej i chce podać jedną wspólną kwotę. może macie jakieś materiały które pomogłyby mi go przekonać zeby podał dwie?

2

Odp: kwota na sfinansowanie zamówienia w zamówieniu podzielonym na części

Wystarczy ustawa - art. 93.2  w zw. 93.1.4

3

Dzięki
to już mu podałam. ale nie wystarcza i dalej obstawia przy swoim. na otwarciu być może nikogo nie bedzie ale muszę ta informacje przecież zawrzec w protokole

4

Well, Blue Book s.226 pkt 6 - w przypadku ofert częściowych zamawiajacy nie ma obowiązku podawania kwot jakie zamierza przeznaczyć na częsci zamówienia ...
Może kierownik ma racje big_smile (ja pozostaje przy swoim  wink )

5

a po co się upierasz przy podawaniu dwóch kwot, to i tak nie ma znaczenia, zamówienie jest jeno a że dopuszczasz dzielenie to inna sprawa

6

dzięki jeszcze raz
można przyjąć ze obie opcje są poprawne. bo lepiej wygląda (w wypadku ewentualnej kontroli) jak się szacuje i podaje każdą z części z osobna i nie ma problemu ewentualnie z unieważnieniem, najważniejsze że podanie jednej łącznej kwoty na sfinansowanie nie jest błędem
pozdrawiam
do zobaczenia wink

7

danaug napisał/a:

a po co się upierasz przy podawaniu dwóch kwot, to i tak nie ma znaczenia,

Skoro to nie ma znaczenia to które części rozstrzygniesz jeśli np. masz w postępowaniu 3 części i ceny każdej z tych części są zbliżone a na wszystkie 3 nie masz pieniędzy. Robisz losowanie czy rozstrzygasz "właściwe" ? wink

8

podsumowując jedyna korzyść z tego ze podamy dwie kwoty to to ze niebedziemy musieli uniewazniac całego postępowania tylko np. ta czesc na która kwota na sfinansowanie jest mniejsza od ceny oferty (w przypadku nie wygospodarowania nowych środków). a jak podamy jedną to bedziemy musieli uniewaznić całe postępowanie.

9

nie prawda - to że podasz tylko jedną cenę to nie znaczy, że nie wyszacowałaś tych cząści osobno bo inaczej to jak byś dokonała podziału ale Marko ma dużo racji więc bezpieczniej jest również podać te cz. ale ich nie podanie nie będzie mogło być kwestionowane (w normalnym postępowaniu - czyli starczyło pieniędzy)

Ps. u mnie jest nieco inaczej nie jestem "budżetówką" - samorząd

10

danaug napisał/a:

Ps. u mnie jest nieco inaczej nie jestem "budżetówką" - samorząd

Tzn jesteś samorząd czy inny podmiot?

11

Jestem samorząd,

12

No ja też samorząd a pytanie stąd że napisałaś że u Ciebie jest nieco inaczej i za bardzo nie wiem co masz na myśli

13

jest inaczej niż w budżetówce - dostają kasę na jakieś zadanie i do k. roku muszą się z tego rozliczyć , u nas jak jakieś zadanie ma priorytrt to nawet jak na jakąś cz. zabraknie kasy (np trzy cz.) to Rada na pewno zwiększy kasę kosztem innego zadania
poza tym b. rzadko dopuszczam dzielenie na cz. (mam przeważnie RB

14

Witam. Mam właśnie taką sytuację. PN w 3 częściach.
Wpłynęła 1 oferta na 3 części i suma oferty przewyższa o 1.300 zł kwotę jaką mam przyznaną na danym paragrafie. Oszacowałam starannie wartość zamówienia w wysokości 73.000 zl. Na paragrafie mam 81.000. Co to za oszczędność wydając dodatkowo 9 tyś. zł. Co byście zrobili?

15

O co chodzi?