Temat: błędne dane w ofercie - odrzucić?
przetarg na 3 samochody. dla każdego samochodu wykonawca miał podać dane dotyczące aspektów środowiskowych.
1) wykonawca nie podał zużycia energii. teoretycznie sam mogę to obliczyć, bo podał zużycie paliwa
2) emisja cząstek stałych podał 0,006 g/km a dopuszczaliśmy maks. 0,005 g/km
3) emisja węglowodorów: dla 1 auta podał 0,040 g/ km a dla 2 pozostałych 0,175 g/km. Dopuszczaliśmy maks. 0,05 g/km. z mojej analizy wynika, że wykonawca chyba przez pomyłkę wpisał przy tych 2 samochodach emisje tlenków azotu zamiast emisji węglowodorów, bo przy emisji tlenków azotu podał prawidłowo 0,175 g/km.
co zrobić tym fantem? odrzucić jako niezgodną z siwz, czy może wezwać najpierw do złożenia wyjaśnień. tylko z drugiej strony jak mi odpisze, że zrobił pomyłki, to przecież nie bardzo mogę to poprawić, bo np. przy danych o emisji cząstek trudno potraktować to jako oczywistą omyłkę pisarską lub ten inny błąd, a inny zmian w treści oferty mi nie wolno zrobić.
4) jeszcze pytanie z innej beczki, jak wzywacie o uzupełnienie to pouczacie w piśmie, że jak nie uzupełnią to zostaną wykluczeni lub oferta zostanie odrzucona?
pozdro
szad