1

Temat: Dokumenty po terminie art. 26 ust.3

Chcaiłabym sie upewnić, czy dobrze rozumuję:
Wezwałam wyskonawce do złożenia m.in. opłaconej składki polisy ubezpieczeniowej, oświadczenia o braku podstaw do wykluczenia, dowodów że usługi zotsały wykonane nalezycie i do pełnomocnictwa - dzień na dostarczenie dokumentów 15.05.2013 r. Wykonawca przysłya mi Dokumenty nastepnego dnia tj. 16.05.2013 r.
W związku z powyższym wykluczam wykonawcę na podstawie art. 24 ust. 2 pkt 4 i odrzucam oferte na podstawie art. 89 ust 1 pkt 8 w związku z art. 104 KC?

2

Odp: Dokumenty po terminie art. 26 ust.3

Nie odrzucasz oferty bo wykluczasz wykonawcę, a wtedy odrzucenie jest z automatu (art. 24 ust. 4).

3

Ok, ale chodzi mi o sam fakt złożenia dokumentów przez Wykonawcę po wyznaczonym przeze mnie terminie- czy jest to podstawa do wykluczenia?

4

No chyba po coś wyznaczyłaś ten termin czy tak sobie?

5

Wiem ze po cos, ale boje sie odwołania, a jego nie może być, bo zalezy mi na szybkim podpisaniu umowy. Dlatego chce sie upewnic, że robię dobrze.

6

A jaka jest wg Ciebie alternatywa dla wykluczenia?

7

Wykluczasz wykonawcę - nie uzupełnił dokumentów w wyznaczonym przez zamawiającego terminie smile

8

Psz - właśnie nie ma żadnej alternatywy, ale wolę się upewnić smile
Dzięki za podpowiedź

9

Innego wyjścia nie ma.
Z drugiej strony nie denerwuje Was, ze wykonawcy składają oferty byle jak sporządzone, a potem żale, że wykluczeni, odrzuceni.
Od zamawiających wymaga się perfekcji a wykonawcy robią co chcą.

10

Są takie asy które przygotowują ofertę dosłownie na ostatnią chwilę. A co tam bedą się przejmować że dali tylko formularz ofertowy i jedno oświadczenie, przecież i tak wezwą a on uzupełni bądź nie jesli stwierdzi że jest np. ostatni (co innego jak jest wadium).

Powiem tak zamawiający zawsze mają przekichane, jak nie oferty nad którymi się głowią co zrobić w danym przypadku to perełki w postaci Pzp i rozporzadzeń wink

11

Jak wytłumaczyć wezwanie wykonawcy (osoba fizyczna prowadząca indywidualną działalność gospodarczą do przedłożenia informacji z KRK w zakresie określonym zgodnie z obowiązującą ustawą pzp art. 24 ust.1 pkt 4-8 oraz 10-11). Rozporządzenie z 30 grudnia 2009 w sprawie rodzaju dokumentów........  mówi o art. 24 ust.1 pkt 4-8.

12

Witam, wzywałem do uzupełnienia w zwiazku z grupą kapitałową. firma pismo odebrała 17. 05 br i zgodnie z zapisem w nim zawartym miała 3 dni na uzupełnienie braków z tym ze 17 to piątek o od kiedy mam zacząc liczyć termin ??

13

od soboty