Temat: spółka wodna
Witam!
Ofertę w PN złożyła mi spółka wodna. Wymagałem w SIWZ złożenia aktualnego odpisu z rejestru. spółka dostarczyła zaświadczenie, że należą do katastru wodnego. Czy taki dokument wystarczy?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam!
Ofertę w PN złożyła mi spółka wodna. Wymagałem w SIWZ złożenia aktualnego odpisu z rejestru. spółka dostarczyła zaświadczenie, że należą do katastru wodnego. Czy taki dokument wystarczy?
A czy z tego dokumentu wynika to co jest celem składania takiego dokumentu (art. 24 ust.1 pkt 2)?
jest zapis, że spółka posiada osobowość prawną, może prowadzić działalność gospodarczą zgodnie ze statutem.
Nie znam się na sp. wodnych i tym podobnych, ale jak może prowadzić i wynika z tego, że prowadzi to musi być w jakiś rejestrze właściwym...musi byc jakiś akt prawny który reguluje istnienie takich spółek, może jest regon, nip. Można sprawdzić np w krs...
Sprawy związane z funkcjonowaniem spółek wodnych zostały uregulowane w ustawie z dnia 18 lipca 2001 r - Prawo wodne (Dz. U. z 2012 r. poz. 145)
Art. 165 ustawy stanowi:
Art. 165. 1. Utworzenie spółki wodnej następuje w drodze porozumienia co najmniej 3 osób fizycznych lub prawnych, zawartego w formie pisemnej.
2. Do utworzenia spółki wodnej wymagane jest:
1) uchwalenie statutu spółki przez osoby zainteresowane utworzeniem spółki;
2) dokonanie wyboru organów spółki.
3. Starosta właściwy miejscowo dla siedziby spółki wodnej zatwierdza statut spółki w drodze decyzji; w przypadku niezgodności statutu z prawem starosta wzywa do usunięcia niezgodności statutu z prawem w określonym terminie, a jeżeli niezgodności nie zostaną usunięte - odmawia, w drodze decyzji, jego zatwierdzenia.
4. Spółka wodna nabywa osobowość prawną z chwilą uprawomocnienia się decyzji starosty o zatwierdzeniu statutu.
5. Osoby, które działały w imieniu spółki przed nabyciem przez nią osobowości prawnej, odpowiadają solidarnie za szkody powstałe w wyniku tego działania.
6. Przepisy ust. 3 stosuje się odpowiednio do zmiany statutu.
7. Następca prawny członka spółki wodnej wstępuje w jego prawa i obowiązki.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc