Temat: Rażąco niska cena...
Czy ktoś z was ma/pamięta jakieś wyroki KIO w temacie jw. ale z wątkiem "brak zysku po stronie wykonawcy"? Wykonawca tłumaczy się, że on zrobi to po kosztach...i mam dylemat. Proszę o pomoc.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy ktoś z was ma/pamięta jakieś wyroki KIO w temacie jw. ale z wątkiem "brak zysku po stronie wykonawcy"? Wykonawca tłumaczy się, że on zrobi to po kosztach...i mam dylemat. Proszę o pomoc.
P kosztach może, byle nie na minusie, wyroków w tej chwili nie mam ale może inni podrzucą.
z wyrokami ciężko a każde postępowanie w tej materii Z. prowadzi indywidualnie. Jednak "po kosztach" w zupełności mu wolno. Skłaniałbym się osobiście nawet na jego minimalną stratę na zasadzie "utrzymania załogi":)
Powiem tak, cena nie jest jednym kryterium, a jak ktoś nie jest się w stanie wykazać w innym zakresie to tnie cenę...zdaje sobie sprawę, że orzecznictwo nie jest jednolite, ale zawsze będzie takie które będę mógł wpasować w swoja sprawę na pewno nie posłużę się głośna sprawą obsługi bankowej na 1 zł (zupełnie inny stan faktyczny, choć też usługa)
Wykonawców, którzy złożyli dwie najtańsze oferty wezwano do złożenia wyjasnień z art. 90.1
Wykonawca najtańszy wyjaśnił co nieco i prawdopodobnie zostanie wybrany.
Wykonawca drugi w kolejności napisał, że jego oferta została przygotowana przed zapoznaniem się z wyjasnieniami siwz, jest niedoszacowana i on "wyraża zgodę na uznanie jej za rażąco niską". Co z gościem zrobić? skoro wybierzemy najtańszego, to nie odrzucimy tego z powodu niskiej ceny. Odrzucić z 89.1.2, bo jak pisze nie wycenił całości zamówienia? Czy przyjąć jak jest i oceniać ofertę?
Ja bym odrzuciła. Wykonawca sam przyznał, że niedoszacował zamówienia. Bazujesz na jego wyjaśnieniach dotyczących ceny oferty i jego elementów wyceny itd. i decydujesz (jego zgoda na to by uznać ofertę za rażąco niską nie ma w tym wypadku znaczenia) co z tym fantem zrobić.
Jeśli wykonawca, który jest najkorzystniejszy w sposób wystarczający udowodnił, że jego cena jest realna i nie jest rażąco niska, a zamawiający nie ma wątpliwości co do uznania jego oferty to ją wybiera.
Drugiego jak najbardziej odrzuciłbym za rażąco niską cenę. Wykonawcy mają różne koszty, więc rażąco niska będzie miała inny poziom dla poszczególnych wykonawców.
Jaka powinna być prawidłowa podstawa prawna odrzucenia z powodu rażąco niskiej ceny, jezeli wykonawca nie złożył wyjaśnień?
89.4 w związku z 90.3 jest ok?
OK + uzasadnienie prawne. Możesz napisać, żae podstawą odzucenia jest art. 89.4 a potem w uzasadnieniu napisac że zamawiający zwrócił się wyk. na podst. art. 90.3. ..................
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc