1

Temat: Wykonawca przedkłada zaświadczenie że jest w ciąży

Witam takiej sytuacji jeszcze nie miałam ale może ktoś z forum się spotkał z podobną sytuacją.
Przetarg na menagera projektu, oczywiście z EFS, umowa  zawarta na okres około 2 lat, Umowa w trakcie realizacji, minęło kilka miesięcy - Wykonawca, który pracuje również na pełny etat w innym Urzędzie przedkłada zwolnienie lekarskie że jest w ciąży smile i co teraz? 
W warunkach dotyczących możliwości  zmiany umowy wprawdzie wpisano:
zmiany mogą dotyczyć:
d)    zmiany osób występujących po stronie Zamawiającego i Wykonawcy w przypadku wystąpienia zdarzeń losowych. W przypadku Wykonawcy np. gdy ze względu na dłuższą nieobecność osoby prowadzącej wskazanej w ofercie (macierzyństwo, choroba, itp. zdarzenia losowe) udokumentowane odpowiednim dokumentem zwolnienie lekarskie itp. nie będzie możliwe prowadzenie przez nią zajęć wówczas osoba ta ulegnie zmianie na inną, która będzie musiała spełniać warunki udziału w postępowaniu;

ale przyznam szczerze że nie wiem jak i czy rzeczywiście można tak postąpić, i co  karami czy w takim przypadku można naliczyć. Dodam, że była to jedyna oferta w tym postępowaniu.

sad(

2

Odp: Wykonawca przedkłada zaświadczenie że jest w ciąży

moim zdaniem można zmienić osobę na inną - zgodnie z umową.
Kary naliczyć - za co ?
Udokumentować zmianę osoby (notatka służbowa, zaswiadczenie lekarskie itp. - by bylo uzasadnienie zmiany osoby) - następnie sporządzć aneks do umowy (w zależności jakie macie zapisy w umowie - czy wszystkie zmiany aneksujecie w formie pisemnej smile

3

ok ale w jaki sposób wybrać tę inną osobę, przeszacować ile już zostało godzin wypracowanych i w zalezności od kwoty przeprowadzić przetarg lub reg. wewn.

4

Wykonawca powinien cię poinformować pisemnie o tym fakcie i przedstawić np. jakieś papiery na potwierdzenie. Sporządzasz notatkę i załączasz te dokumenty.
Czy w ofercie wykonawca podał osoby które będa realizowac zadanie?
Aneksować umowę - zmiana osoby.

5

wykonawca - osoba fizyczna podała tylko siebie że osobiście będzie wykonywać zadanie

6

A to takie buty smile Myślałam, że to jakaś firma.
Tak czy siak warto sporządzić notatkę + jakaś dokumentacja.
A czy ta osoba jest w stanie zagwarantowac jakąś inną osobę ?
Jeśli nie to trzeba rozwiązać umowę i  zawrzeć nową.
A jakie masz zapisy dotyczące kar umownych?

7

1.    Wykonawca zapłaci Zamawiającemu kary umowne w następujących sytuacjach i w wysokości:
1)    za niedotrzymanie terminu rozpoczęcia funkcji menagera w wysokości 0,5 % wartości brutto ogółem przedmiotu zamówienia, o którym mowa w § 4 ust. 1, za każdy dzień zwłoki.
2)    za odstąpienie od umowy z przyczyn leżących po stronie Wykonawcy ? 10 % wartości brutto ogółem przedmiotu umowy, o którym mowa w § 4 ust. 1.

i czy w takie sytuacji to będzie  odstąpienie od umowy ?