Temat: zapytanie o cenę a zabezpieczenie należytego wykonania umowy
Czy przy trybie "zapytanie o cenę" możemy żądać zabezpieczenia należytego wykonania umowy?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych → zapytanie o cenę a zabezpieczenie należytego wykonania umowy
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy przy trybie "zapytanie o cenę" możemy żądać zabezpieczenia należytego wykonania umowy?
w tym trybie nie można żądać ani zabezpieczenia należytego wykonania umowy ani wadium
art. 73 ustawy
art.73 nie mówi, że nie można żądać zabezpieczenia?
może inny artykuł o tym mówi ?
Ale jest to - 2. Wraz z zaproszeniem do składania ofert zamawiający przesyła specyfikację istotnych warunków zamówienia. Przepisów art. 36 ust. 1 pkt 8 i 15 nie stosuje się. - czyli wadium i zabezpieczenie.
czyli, jeżeli w specyfikacji uwzględnię , że należy wnieść zabezpieczenie należytego wykonania umowy to możemy to zastosować?
Pytam, gdyż w "przetargach w praktyce" opisano, iż przy zapytaniu o cenę nie można żądać wadium i zabezpieczenia - zatem przygotowując specyfikacje chcę mieć pewność stosowania ww. wątku?!
Nie - nie możesz tego uwzględnić w siwz - nie idź tą drogą - - nie stosuje się - czyli - ? NIE - aplikować, ? korzystać, posługiwać się, posłużyć się, użyć, użytkować, używać, wykorzystywać, zastosować, ? traktować, używać
mój kierownik twierdzi , że można i dlatego mam mu podać artykuł , który mówi, że nie można - będę wdzięczna!
Wydrukuj więc to co piszemy tutaj. Przepisy ustawy mówią i brzmią wyraźnie BARDZO wyraźnie. - To ja już nie mam nic do dodania.
Dzięki!
Sorry nie zauważyłam nie art. 73
Sokoro twój kierownik jest taki mądry to niech poczyta:
Podstawa prawna:
art. 71 ustawy
"....Przepisów art. 36 ust. 1 pkt 8 i 15 nie stosuje się.'
art.36 ust. 1 pkt 8
"8) wymagania dotyczące wadium;"
art. 36 ust. 1 pkt 15
"15) wymagania dotyczące zabezpieczenia należytego wykonania umowy;
Dziękuję !
Strony 1