1

Temat: Zmiana osób wskazanych w ofercie do wykonania zamówienia

Po wyborze oferty, a w trakcie 10dniowego okresu na ewentualne odwołanie, przed podpisaniem Umowy, W pisze pismo, że osoby A i B wskazane w ofercie chce zmienić na C i D, załącza papiery wymagane na etapie składania oferty, potwierdzające, że osoby te spełniają wymagania.
W treści Umowy mam do wpisania osoby pełniące konkretne funkcje na budowie z imienia i nazwiska.

I teraz, zgodzić się i wprowadzić do umowy już nowe osoby (umowa jeszcze nie podpisana) czy też podpisać umową z osobami wskazanymi w ofercie i potem zrobić aneks?

Przy okazji, czytałem kiedyś opinię, że osoby wskazane w ofercie wcale nie muszą brać udziału w realizacji zamówienia. Wykaz osób składany jest po to, aby Wykonawca wykazał, że posiada osoby zdolne do wykonania zamówienia, a nie że te konkretne osoby będą to zamówienia realizować.
Jak wy to widzicie?

2

Odp: Zmiana osób wskazanych w ofercie do wykonania zamówienia

Ja bym podpisał umowę z osobami A i B, które pierwotnie znalazły się w ofercie wykonawcy, no a potem aneksować umowę (o ile taka zmiana jest dopuszczalna).

3

j/w. Podpisac umowę w pierwotnej formie a potem ją aneksować - oczywiście wszystko zależy jakie sa zapisy w umowie

4

Wykonawca z własnej inicjatywy proponuje zmianę Personelu Podstawowego
    w następujących przypadkach:

a)    śmierci, choroby lub innych zdarzeń losowych Specjalisty Personelu Podstawowego,
    b)    nie wywiązywania się Specjalisty Personelu Podstawowego z obowiązków wynikających
        z Umowy,
    c)    jeżeli zmiana Specjalisty Personelu Podstawowego stanie się konieczna z jakichkolwiek
        innych przyczyn niezależnych od Wykonawcy (np. rezygnacji, itp.).

Myślę, że pod c) można podpiąć taką zmianę.

Czyli nie ma możliwości wpisania ich od razu do umowy?
Jak się odnosicie do opinii o której krótko napisałem?

5

jakie masz zapisy w umowie dotyczące zmian?

6 (edytowany przez Arek1980 2013-05-23 09:03:28)

wpisałem w #4, to są zapisy z umowy dot zmian personelu

a także, cały paragraf dot zmian umowy:

1.    Zamawiający przewidział w Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia możliwość
    dokonania następujących istotnych zmian umowy w stosunku do treści oferty złożonej przez
    Wykonawcę.
    1)    Zmiana Umowy powodująca zmianę terminu końcowego wykonania przedmiotu umowy jest dopuszczalna, w przypadku opóźnień wynikających z:
    .......
    2)    Ponadto Zamawiający dopuszcza wprowadzenie zmian w przypadku:
        .......
        c)    zmiany osoby wchodzącej w skład Personelu Podstawowego, która może nastąpić jedynie za pisemną zgodą Zamawiającego, akceptującego nowego pracownika Personelu Podstawowego spełniającego wymogi określone przez Zamawiającego w IDW,
    .....

7

1) podpisujesz z wykonawcą umowę
2) na podstawie pisma, które dostarczył wykonawca (zawierające uzasadnienie oraz stosowne dokumenty bądź oświadczenie, że dana osoba posiada wymagane uprawnienia, które były wymagane na etapie postępowania) sporządzasz aneks do umowy (po wczesniejszej akceptacji smile
3) można spisać jakąs krótką notatkę i załączyć wszystkie dokumenty
4) aneks w nawiązaniu do danego paragrafu umowy (pkt c) wink

8

Ok, dzięki eva, tak zrobię, tym bardziej ze na pewno będę mieć kontrolę z nfoś.

pismo od wykonawcy już jest i czeka
podpisujemy umowę
na drugi dzień idzie pismo ze zgodą i w załączeniu do podpisania aneks

Dzięki.