Temat: VAT
CZY ZNACIE JAKIEŚ ŚWIEŻE WYROKI DOT. USTALANIA STAWKI VAT?KTO USTALA WYKONAWCA CZY ZAMAWIAJĄCY? CO W PRZYPADKU GDY ZAMAWIAJĄCY NIE OKREŚLA W SIWZ STAWKI I WPŁYWA PYTANIE OD W. O OKREŚLENIE JEJ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych → VAT
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
CZY ZNACIE JAKIEŚ ŚWIEŻE WYROKI DOT. USTALANIA STAWKI VAT?KTO USTALA WYKONAWCA CZY ZAMAWIAJĄCY? CO W PRZYPADKU GDY ZAMAWIAJĄCY NIE OKREŚLA W SIWZ STAWKI I WPŁYWA PYTANIE OD W. O OKREŚLENIE JEJ?
Dlaczego zamawiający ma ustalać stawkę vat-u? Ofertę składa wykonawca i to On musi wiedzieć jaką stawkę przyjąć. Niech wykonawca zapyta w urzędzie skarbowym.
NO TAK MOWA O TYM NP W WYROKU KIO 874/11
ALE
SĄ TEŻ PRZECIWNE WYROKI:-)
i jeszcze jedno-ustalając stawke vatu patrzy sie na użytkownika czy płatnika-beneficjenta?
Witam,
no właśnie, to na wykonawcy spoczywa obowiązek naliczenia prawidłowej stawki podatku VAT, jeżeli zastosuje nieprawidłową stawkę to zamawiający odrzuca ofertę, gdyż zgodnie z wyrokami jest to bład niepodlegający poprawieniu, czyli zamawiający w którymś momencie musi posiadać w tym zakresie wiedzę.
W postępowaniu złożono 12 ofert, we wszystkich ofertach wskazano 23% tylko w jednej 8,5% VAT. Co z tą ofertą zrobić?
8,5% VAT to jak dla mnie dziwna stawka...może 8%?? Należałoby zapytać wykonawcę o okoliczności pozwalające Jemu przyjąć taką stawkę, a samemu poczytać ustawę o vat utwierdzić się w przekonaniu, że jest to błąd lub prawidłowe zachowanie wykonawcy.
Może trochę nie w temacie ale czy nie można zarządać samej wartości brutto i nie zajmować się vatem?
Zgodnie z uchwałą Sądu Najwyższego z dnia 20 października 2011 r.
III CZP 52/2011 ustalenie prawidłowej stawki podatku VAT leży po stronie Zamawiającego. Podanie przez W błędnej stawki podatku VAT stanowi błąd w obliczeniu ceny.
Zgadza się, jednak jest możliwość "obejścia" tego w taki sposób jak w zapytaniu Kaski. Żądać tylko brutto i nie zajmować się vatem.
Żądać tylko brutto i nie zajmować się vatem.
Tylko że w przypadku zastosowania różnych stawek podatku VAT będziesz miał różne ceny nawet przy takiej samej kwocie netto a to powoduje, że oferty nie są porównywalne. VAT jest elementem składowym ceny a skoro ZM ma obowiązek sprawdzić czy W zastosował popraną stawkę podatku to musi on znaleźć się w ofercie.
psz napisał/a:Żądać tylko brutto i nie zajmować się vatem.
Tylko że w przypadku zastosowania różnych stawek podatku VAT będziesz miał różne ceny nawet przy takiej samej kwocie netto a to powoduje, że oferty nie są porównywalne.
Możesz szerzej?
Cena według przepisów to wartość zawierająca podatek VAT, o jakiej więc nieporównywalności piszesz?
O jakiejś nieporównywalności możnaby mówić gdy jeden wykonawca poda cenę netto, a drugi brutto.
VAT jest elementem składowym ceny a skoro ZM ma obowiązek sprawdzić czy W zastosował popraną stawkę podatku to musi on znaleźć się w ofercie.
W tym przypadku zamawiający nie ma obowiązku sprawdzać czy wykonawca zastosował poprawną stawkę VAT. Chodzi właśnie o ominięcie tego.
Zgodnie z tym co napisałeś wcześniej - Podanie przez W błędnej stawki podatku VAT stanowi błąd w obliczeniu ceny.
Natomiast w naszej sytuacji wykonawca nie może popełnić tego błędu bo nie podaje VAT i dzięki temu zamawiający nie ma co sprawdzać.
Nie ma obowiązku żądania podania stawki VAT. Jest obowiązek podania ceny i tu znowu mogę odesłać do ustawy o cenach...
Witam, ja mam pytanie odnośnie Vat ale trochę innego rodzaju. Pracuje w Bibliotece, która nie jest podatnikiem Vat. Jeżeli chodzi o sumowanie wydatków do 14tys. euro mam patrzec na kwtoe netto czy brutto na fakturach od Wykonawców? Czy dla mnie netto będzie równe brutto?
Patrzysz na kwoty netto.
W nawiązaniu do wcześniejszych wypowiedzi. Zamawiający musi ustalić stawkę VAT choćby do ustalenia wartości szacunkowej zamówienia. Inna sprawa czy wymagać jej w ofercie. Działanie z należytą starannością przez zamawiającego wymaga aby ustalona stawka podatku VAT nie budziła żadnych wątpliwości. Na tej podstawie ocena oferty wraz z jej ceną netto/brutto nie powinna powodować problemów.
Tyle TEORIA :D:D
TEORIA jest taka, że szacunek robisz w kwocie netto. Nie wiem skąd ten VAT tam wziąłeś.
W budżecie zabezpieczam brutto a nie netto.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc