1

Temat: Wadium a nie odpisanie umowy i dalsze czynnosci?

w PN na roboty wybrano wykonawcę, dwa dni po wyborze wykonawca pisemnie odmówił podpisania umowy. Wykonawcy temy zatrzymamy Wadium, ale mam pytanie odnośnie dalszych czynności...:
1) czy teraz powinniśmy zrobić nową informację o wyborze najkorzystniejszej oferty - wysłać ją znowu do wszystkich wykonawców i zamieścić na BIP?
2) czy tylko notatka i pismo do kolejnego w kolejce - czy podpisze umowę na podstawie art. 94 ust. 3 ustawy?
3) wiem, że Wadium powinniśmy zwrócić niezwłocznie po wyborze najkorzystniejszej oferty... Takie pismo o zwrot poszło do księgowości, ale jeszcze nie zdążyli zwrócić pozostałym wykonawcom. Czy w zaistniałej okoliczności wstrzymać się ze zwrotem?
Czy nie mamy prawa zatrzymać już Wadium kolejnemu w kolejce, jeżeli też odmówi podpisania?

Proszę o opinie i poradę....

2

Odp: Wadium a nie odpisanie umowy i dalsze czynnosci?

wadium należy oddać, bo to nie ich wina że ten odmówił podpisania umowy.

wybór następnej oferty, jest już czynnością dokonaną po zakończeniu postępowania, ale nic nie stoi dla przejrzystości wysłać wykonawcą ponownej informacji i zamieścić w BIP.
oczywiście z podpisaniem umowy nie musisz czekać, bo tu już nie ma terminów na odwołania.

podobny wątek
http://noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=11216

3

ok, dzięki, zatem jeszcze jdeno pytanie:
czy jak w uzasadnieniu napiszę, że w związku z uchylaniem się wybranego wykonawcy tj firmy..... od podpisania umowy dokonuje się wyboru najkorzystniejszej oferty i zamieszczę to na BIP - nie będzie to jakieś działanie antyreklamowe przeciwko wykonawcy?
Bo informacji o odrzuceniu i wykluczeniu się nie daje- jak mi wiadomo głównie z tego powodu...

4

co się przejmujesz. to on przecież nie chce podpisać umowy. zresztą jak powołasz się na 94.3 to wiadomo z jakiego powodu wybrałeś następnego wykonawcę.