1

Temat: Różnice w cenach netto i brutto

Dostawa środków czystości (umowa na rok, sukcesywne dostawy w miarę potrzeb Zamawiającego - nie wszystko razem w jednej dostawie) , sprawdzam ceny w formularzu asortymentowo-cenowym, gdzie jest:

1. Ilość 100
2. Cena jednostkowa netto  5,18 zł
3. VAT 23 %
4. Cena jednostkowa brutto 6,37
5. Wartość netto 518,00
6. Wartość brutto 637,14 zł

Jaki powinien być poprawnie przyjęty tok obliczenia poszczególnych wartości,
bo widać, że np ilość x cena brutto nie daje wartości brutto (jest 637,14 zł, powinno być 637,00 zł).

Po konsultacji z księgowością, doszli do wniosku, że formularz jest poprawnie wypełniony.

Jak postępujecie w takich przypadkach, czy sposób wyliczeń określacie w SIWZ?

2

Odp: Różnice w cenach netto i brutto

Nikt nic w temacie ;-(

3

Z tego co widzę wykonawca wyliczył:
5,18 x 100 = 518 zł netto
5,18 x 23% = 637,14 zł brutto

A czy na formularzu ofertowym wskazałes jak wykonawca ma obliczyć dana wartość?
Często się zdarza że wykonawca mnoży najpierw cenę jedn. netto przez ilość a potem do uzyskanej wartości dolicza dopiero podatek VAT.

Jest różnica w wartości końcowej:
- jesli wymnoży się cenę jedn. netto x ilość uzyska się kwotę 637,14 zł brutto
- jeśli wymnoży się cenę jedn. brutto x ilość to uzyska się kwotę637,00 zł brutto

Warto zaznaczyć w tabelce bądź w SIWZ (obliczenie ceny) jak wykonawca ma obliczyć cenę. Przykładowo jesli w formularzu ofertowym jest tabela to można wpisać w kolumnie wartość brutto kol. 2xkol.3 itd.

4

Tak, masz rację co do sposobu wyliczenia kwot przez Wykonawcę.

Nie wskazywałam, w jaki sposób Wykonawca ma obliczyć poszczególne wartości, chociaż na przyszłość będę to określała.

Zostawię tą ofertę, zwłaszcza, że księgowość potwierdza, że cena jest ok.

Ale za to druga prawie cała do poprawy wg powyższego.

Przekopałam sobie jeszcze wczoraj forum i znalazłam podobny wątek, gdzie rozmówcy zwracali uwagę na kwestię, w jaki sposób Zamawiający nabywa towar - czy jednorazowo, czy sukcesywnie - i od tego uzależniali sposób obliczeń.