1

Temat: Badanie oferty przez osobę nie bedącą członkiem

Witajcie, mam oferty złozone w przetargu na udzielenie kredytu dla gminy. W składzie komisji nie mam osoby która byłaby fachowcem w kestii sprawdzenia, czy cena oferty jest dobrze obliczona.

czy praktykujecie tak, że oferty w zakresie ceny i poprawności jej wyliczenia sprawdza np. skarbnik? Czy w ogóle analizujecie cenę w sensie, oblicozna poprawnie czy nie?.

Dodam, że w moim przetargu nie mam wzoru do podstawienia a jedynie założenia dla obliczenia ceny ( marża - zaoferowana przez wykonawce i  WIBOR ).

2

Odp: Badanie oferty przez osobę nie bedącą członkiem

skarbnik nawet powinien być np. jako biegły. Poza tym przedstawienie marża i WIBOR to nie wszystkie czynniki cenotwórcze przy kredycie.

3

Ustawa Pzp nie zawiera regulacji, która nakazywałaby, aby członkami komisji były określone osoby. Mogą to być zarówno pracownicy jednostki, jak i osoby, które łączy z jednostką inny stosunek prawny (np. radni czy osoby wykonujące określone czynności na podstawie umowy o dzieło bądź zlecenia).Skarbik może a czasami nawet musi uczestniczyć w badaniu i ocenie ofert.

4

to może zapytam inaczej: smile
Czy badacie prawidłowość wyliczenia ceny oferty w pn na udzielenie kredytu?  czy inaczej - cenę, którą wyliczył bank traktujecie jako wyliczoną prawidłowo i nie analizujecie jej?

5

Jak trzeba i jest z czego zbadać, to się bada.