1

Temat: Jak wybrnąć z sytuacji ?

Jak wybrnąć z sytuacji?

Wydatkowanie do 14 000 euro, środki czystości, zaproszenie do złożenia ofert, dwie firmy składają oferty. Zamawiający wskazał w wykazie środków mopy konkretnej firmy. Okazało się, że pierwszy w rankingu zaoferował dużo niższą cenę niż szacunek, więc go zapytałam pisemnie, czy to wskazanej firmy. Odpisał, że wskazana firma nie jest producentem a jedynie dystrybutorem  i on oferuje  identyczne, ale innej firmy - też podał Jakiej. Przekopałam neta i na mój gust faktycznie zbliżona Jakość, ale bez żadnych konkretów jedynie katalog producenta.

Co zrobić w takiej sytuacji?

2 (edytowany przez covec 2013-05-31 12:52:21)

Odp: Jak wybrnąć z sytuacji ?

Oferty są nieporównywalne. Skoro mopy były scharakteryzowane tylko nazwa firmy, to trudno je porównać. Wykonanie zapewne w innej technologii -część robocza. Z jednej strony mamy pewną dowolność, a z drugiej celem były mopy formy X, które wg was są najlepsze do tych zadań i takie był celem zakupu. Ja prawdopodobnie bym podziękował takiemu wykonawcy.

3

Dzięki, jest weekend na przemyślenie tematu, zastanawiam się nad unieważnieniem i powtórką.

4

Macie tutaj dowolność w wyborze, skoro faktycznie chcieliście produkt X to macie drugą ofertę zgodną z przedmiotem zamówienia, jak mieści się w kwocie przeznaczonej to możecie go wybrać.