1

Temat: Kosztorys w ryczałcie

Przy wynagrodzeniu ryczałtowym poszedł do wypełnienia Kosztorys.
Oferta najkorzystniejsza zawiera Kosztorys z ceną potwierdzającą cenę ryczałtową podaną w ofercie. Ale po podliczeniu wszystkich pozycji w Kosztorysie cena jest większa o 20% i przesuwa ofertę na 2 miejsce.
Czy określenie ceny jako ceny ryczałtowej pozwala na nie poprawienie tych błędów w Kosztorysie ofertowym, czy należy poprawić cenę w Kosztorysie i ustalić ją jako cenę oferty?

2

Odp: Kosztorys w ryczałcie

Jeżeli ryczałt to kosztorys niepotrzebny. Utarło się jednak ostatnio, że wymaga się załączenia kosztorysu ale stosuje się zapis "wyłącznie w celach pomocniczych".  Służyć ma to temu żeby zamawiający miał możliwość weryfikacji kosztów np przy robotach zamiennych. Ale jeżeli ryczałt to błędy w załączonym kosztorysie nie mają znaczenia.

3

Nie ważny jest sposób jej wyliczenia, zostawić i nie poprawiać.

4

Hola hola Panowie.
Czy zam wymagał kosztorysu do oferty i czy zam. uzależnił wyliczenie ceny od kosztorysu - zapisami w SIWZ. Tego nie wiemy.  Jak więc było Jarosławie ??

5

W siwz jest mowa o tym jak należy ustalić cenę tj. uzupełniając przekazany przedmiar . Czyli tak określono sposób ustalenia ceny ryczałtowej. Dodatkowo niepotrzebnie kazano dołączyć kosztorys ofertowy. Jest też informacja o zasadach postępowania w razie stwierdzenia przez zamawiającego omyłek merytorycznych lub rachunkowych w przedstawionej kalkulacji ofertowej. Jest informacja że zamawiający poprawi omyłki w sposób określony w art. 87 ust. 2 ustawy.

6

Jeżeli ten kosztorys ofertowy potraktujemy jako "kalkulację ofertową" i siwz mówi o sposobach poprawy tej kalkulacji no to chyba należy poprawić cenę.

Z drugiej strony jest magiczne słowo - ryczałt

7

słowo magiczne, aczkolwiek niezdefiniowane ustawowo, więc ma tutaj znaczenie podany sposób obliczenia ceny

8

jarosław napisał/a:

Jeżeli ten kosztorys ofertowy potraktujemy jako "kalkulację ofertową" i siwz mówi o sposobach poprawy tej kalkulacji no to chyba należy poprawić cenę.

Z drugiej strony jest magiczne słowo - ryczałt

A czy możesz to potraktować jako "materiał pomocniczy", oczywiście zgodnie z zapisami SIWZ ??.

9

Mogę iść w zaparte.
Tyle że obawiam się jednego. Na etapie wykonania wykonawca wykorzysta ten trefny kosztorys i będzie chciał wyższej zapłaty pomimo ryczałtu

10

Dla rozwiana wątpliwości i wyjaśnienia sprawy:
"Jeżeli z jakichś powodów wymagałeś załączenia do oferty kosztorysu, to powinieneś go sprawdzić. Na przyszłość pamiętaj, że jeśli chcesz uniknąć takiej sytuacji, to musisz zamieścić w siwz zapis, który mówiłby o tym, że kosztorysów ofertowych nie należy załączać do oferty. Jednakże nawet wówczas, gdyby wykonawca go złożył, to i tak miałbyś obowiązek dokonać jego sprawdzenia.

Ustawa Pzp zobowiązuje Cię w art. 87 ust. 2 do poprawiania  w ofertach:

oczywistych omyłek pisarskich,
oczywistych omyłek rachunkowych, z uwzględnieniem konsekwencji rachunkowych dokonanych poprawek,
innych omyłek polegających na niezgodności oferty z siwz niepowodujących istotnych zmian w treści oferty.
Jak widać, ustawodawca nie uzależnia powyższego obowiązku od zastosowanej formy wynagrodzenia, tj. ryczałtu czy wynagrodzenia kosztorysowego.
Zamieszczone przez Ciebie w siwz zasady poprawy błędów rachunkowych nie stoją w sprzeczności ze wskazanym przepisem.

W związku z tym powinieneś sprawdzić kosztorys i ocenić, czy masz do czynienia w konkretnej ofercie z:

oczywistą omyłką pisarską,
oczywistą omyłką rachunkową czy
inną omyłką polegającą na niezgodności oferty z siwz, ale niepowodującą istotnych zmian w treści oferty.
Jeśli napotkasz jeden ze wskazanych przypadków, to wówczas zgodnie z art. 87 ust. 2 ustawy Pzp musisz poprawić omyłkę. Masz prawo określić w siwz zasady, którymi będziesz się kierował np. podczas poprawy omyłek rachunkowych. Tak więc w sytuacji napotkania na omyłkę rachunkową w kosztorysie ofertowym popraw go, bo masz taki obowiązek.
Pamiętaj, że poprawiając omyłkę, musisz niezwłocznie zawiadomić o tym wykonawcę, którego oferta została poprawiona. W piśmie do wykonawcy opisz błąd na zasadzie:

?Jest:  ?..

Winno być:?????

A następnie popraw błąd w sposób określony przez siebie w siwz oraz powołaj się na wspomniany art. 87 ust. 2 ustawy Pzp.

Miej jednak na uwadze dyspozycję art. 89 ustawy Pzp. Przewiduje on obligatoryjne odrzucenie przez Ciebie oferty, jeżeli zawiera błędy w obliczeniu ceny."

11

I tak właśnie mam zamiar zrobić.
Dodatkowo doczytałem w umowie że treść kosztorysu ofertowego załączona do oferty stanowi załącznik do umowy. Nie chcę żeby umowa zawierała tego rodzaju nieścisłości (inna wartość umowy niz ta która wynika z obliczeń cen wskazanych w kosztorysie) , wiec poprawiam kosztorys pomimo ryczałtu, zgodnie z zapisami wskazanymi w SIWZ.

Niestety wszystko jest efektem pośpiechu.

12

Jarosławie, jak również Marcelu i Darku W. i inni forumowicze:-) możecie odnieść sie do mojej sytuacji-siwz i umowa nie odnoszą sie do tabeli ceny ryczałtowej która jest dołaczona pod ceną ryczałtowa brutto w formularzu ofertowym- i w niej są błędy-prawie kazdy W. popełnil tam jakieś błędy rachunkowe, złe obliczneie warotsci brutto, niepoprawienie w czesci opisowej parametru zgodnie z ostatnią modyfikacja tresci siwz- co mam robic z tymi ofertami?

13

do Marcela - ja wprawdzie nie żądam w ofercie kosztorysu ale dopiero przed podpisaniem umowy ale...
jeśli ktoś żąda kosztorysu do oferty, ale jednocześnie wyraźnie napisze że cena ma być ryczałtowa obliczona nie tylko na podstawie kosztorysu ofertowego, ale np. dokumentacji, wyjaśnień do niej i innych nie przewidzianych .... i.t.d. to nie uważam za celowe sprawdzanie tego kosztorysu przy ocenie ofert.

14

wiem z enieptorzebnie wymagalismy tej tablei ceny ryczaltowej ale teraz trzeba wybrnac z tego-tlyko jak?
prawie akzda oferta zawiera blad w tej tabeli-np.
1.nie poprawili parametru w jednej pozycji tabeli ktory byl zmieniany modyfikacja siwz
2. zle zsumowali cene ryczaltowa brutto lub maja błedy w wyliczeniach cen jedn. brutto