1

Temat: udzielanie informacji poniżej 14,000 euro

Witam

Mam Pytanie natury technicznej. W zamówieniach poniżej 14.000 euro a powyżej 3000 zł brutto w mojej jednostce zgodnie z regulaminem wysyła się zapytania ofertowe do wykonawców i czeka na ich odpowiedz. Gdy oferty wrócą wybiera się wykonawcę - najtańsza oferta wygrywa zgodna z zapytaniem.

po wyborze informujemy: firmę wygrywającą, że wygrała i składamy zamówienie
firmy przegrywające, że nie wygrały i że nie złożymy zamówienia u nich.

czy mamy obowiązek udzielać firmom przegranym informacji kto i za ile złożył najtańszą ofertę. albo też ilu wykonawców, jakich i za ile złożyło oferty na wskazane zapytanie.

będę bardzo wdzięczna za odpowiedz

2

Odp: udzielanie informacji poniżej 14,000 euro

A dlaczego nie. To informacje jawne. wink

3

Jeśli chcą takie informacje to macie obowiązek.

4

czyli mam obowiązek podać informację. 

a jeśli jeden z wykonawców dał swoją ofertę po terminie - był brany pod uwagę w porównywaniu ofert. czy takiemu wykonawcy też trzeba udzielić pełnej informacji???

ta osoba  mocno naciska, a ja nie wiem jak postąpić

5 (edytowany przez covec 2013-06-05 13:03:34)

Mam wrażenie, że zamawiający obawia się, że jak ujawni informację, to wyjdzie na jaw jego ukryty zamiar...czasami taki wykonawca potrafi namieszać, ale tym samym uratować tyłek zamawiającemu (w konsekwencji).
Wydajecie środki publiczne (czyli pieniądze podatnika) a każdy podatnik ma prawo wiedzieć jak są wydawane jego pieniądze. Jest coś takiego jak informacja publiczna i dostęp do niej.

6

Czym się przejmować, przecież nie odwoła się do KIO wink

7

Mam wrażenie, że zamawiający obawia się, że jak ujawni informację, to wyjdzie na jaw jego ukryty zamiar...

tu nie ma ukrytego zamiaru - usługa wydruku - wysłana do drukarni - 3 odpowiedziały w terminie dały ceny netto i brutto- jeden wykonawca dał po terminie cena wyższa niż najniższa.

dzwoniłam do jednostki nadrzędnej - pani wskazała, że wszystko zależny jak mam wpisane w regulaminie - akurat tego regulamin nie ujmuje - a jeśli ta osoba chce jakiekolwiek informacje to na piśmie ma się zgłaszać.

jak rozumieć na piśmie?? e-mail czy normalnie druk podpisany??

8

Musisz mieć wiarygodny ślad w dokumentacji.
Jeżeli w zamówieniach powyżej 14000 wystarczającym jest wniosek w formie faksu meila to tum bardziej dla zakupów poniżej tych kwot meil wystarczy

9

informacja zawsze jawna, a co do wyboru to nie masz obowiązku brać najtańszej oferty. Prowadzisz postępowanie jak uważasz najlepiej a tłumaczysz się przed kontrolą:)