1

Temat: Brak zaswiadczenia ZUS

Wykonawca zobowiązany był przedłożyć zaświadczenie z ZUS, nie przedłożył takiego zaświadczenia tylko informację, że nie figuruje w rejestrze płatników składek  KSI ZUS. Został wezwany do złożenia wymaganego zaświadczenia, w odpowiedzi na wezwanie przedstawił informację, że XXXX nie zatrudniała pracowników i nie zatrudnia pracowników i dlatego nie może przedłożyć zaświadczenia o nie zaleganiu w opłaceniu składek ZUS. Informuje również, że przedłożona przez Niego informacja z ZUS jest równoważna z informacją o nie zaleganiu.
Mam jednak wątpliwość, ponieważ nie figurowanie w rejestrze KSI ZUS nie jest według mnie dowodem o nie zaleganiu w opłacaniu składek, ponieważ Wykonawca mógł nie zgłosić osoby, osób za które powinien odprowadzać składki.
Co zrobić w takim przypadku wykluczyć, czy nie z postępowania, ponieważ rozporządzenie mówi wprost o zaświadczeniu o nie zaleganiu w opłacaniu składek?

2

Odp: Brak zaswiadczenia ZUS

Jeśli wykonawca/osoba fizyczna nie jest płatnikiem składek ZUS to powinien przedstawić stosowne zaświadczenie tego organu, że nie figuruje u nich jako płatnik.

3

a osoba fizyczna prowadząca działalnośc nie płaci składek?? To cos nowego

4

Miałam taki przypadek wink Wykonawca przedstawił pismo z ZUS.

5

Ja mam teraz taki przypadek.
Ofertę złożyła spółka z o.o. Zamiast zaświadczenia ZUS dołączono do oferty pismo z ZUS z  informacją, że spółka XXX na dzień YYY nie figuruje w ewidencji płatników ZUS.
Rozumiem, że to załatwia sprawę i wszystko jest OK?

6

jak przedstawił pismo z ZUS, to dać spokój i dalej rozstrzygać postępowanie smile
- Sygn. akt: KIO/UZP 250/10
- Sygn. akt KIO 257/13

nie dajmy się zwariować pzp,

7

Też bym zostawił.

8

podobnie w wyroku KIO 2092/12:
Zaświadczenie przedłożone przez odwołującego się, jest wydane w terminie wymaganym rozporządzeniem, wydane zostało przez właściwy organ ? Zakład Ubezpieczeń Społecznych i potwierdza okoliczność niezalegania z płatnościami składek na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne. Izba, podzielając w tym zakresie pogląd wyrażony w wyroku z dnia 25 marca 2010 roku sygn. akt:
KIO/UZP 250/10, stwierdziła, iż nie jest uprawniona do kwestionowania stanowiska
wyrażonego w dokumencie urzędowym, wystawionym przez właściwy organ, który stwierdził, że firma nie figuruje w Komputerowym Systemie Informatycznym ZUS jako płatnik składek. Oznacza to, że nie może w tym systemie figurować jako dłużnik wobec Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w zakresie opłacania składek na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne.

9

Całość rozchodzi się o to, że w można żądać zaświadczenia z ZUS na Wykonawcę a nie na osoby zarządzające tak jak to mam miejsce w przypadku informacji z KRK.