1

Temat: pomyłka we wzorze formularza ofertowego

Co zrobić jeśli zam. ( a konkretnie ja) w formularzu ofertowym wpisałam jako data wykonania zamiast 2013 to 2012r. i po otwarciu ofert na 9 ofert w 4 Wykonawcy zostawili tę błędną datę, czy można potraktować to  jako oczywistą omyłkę pisarska i wysłać do tych wykonawców że dokonuje się jej zmiany na 2013

2

Odp: pomyłka we wzorze formularza ofertowego

W opisanej w pytaniu sytuacji zamawiający powinien wykonać obowiązek nałożony na niego przez ustawodawcę w art. 87 ust. 2 pkt 3 ustawy Pzp, który stanowi, iż zamawiający poprawia w ofercie inne omyłki polegające na niezgodności oferty ze specyfikacją istotnych warunków zamówienia, niepowodujące istotnych zmian w treści oferty. Powinieneś uznać popełniony błąd za oczywistą omyłkę pisarską i dokonać jego poprawy.

3

Ja bym raczej unieważniła postępowanie art. 93 ust. 1 pkt 7- to Zamawiający popełnił błąd ...

4

Ja tez bym poprawiła jako oczywista omylke.

5

Ok ale czy lepiej z art. 87 ust. 2 podpunkt 1) czyli oczywiste omyłki pisarskie czy podpunkt 3) inne omyłki a tym samym zawiadomienie i 3 dni na wyrażenie zgody na poprawienie omyłki.

6

ja bym to zrobiła na podstawie 87.2.1

7

ok dzięki znalazłam podobny wyrok KIO w  podobnej kwestii (również błędny nierealny termin tj. błąd w zapisie  roku)

8 (edytowany przez Marta 2013-06-06 10:50:45)

czy stosujac art. 87 ust 2 pkt 3 polega na tym ze czekam 3 dni na pismo od Wykonawcy a jak nic nie dostane to poprawiam omylke?tak to rozumiecie?

9 (edytowany przez covec 2013-06-06 11:03:26)

Poprawiasz a następnie (niezwłocznie) informujesz wykonawcę o dokonanej poprawce. Patrz również 89.1.7. Zdania są podzielone; są tacy którzy czekają na wyraźne pismo, że wykonawca akceptuje dokonaną oprawkę (ma na to 3 dni), ale są też tacy którzy czekają na pisemny sprzeciw wykonawcy.

10

ja stosuję dwa sposoby albo poprawiam jako pisarską i czekam na sprzeciw albo ... nic nie robię i traktuję jako zapis nierealny a skoro mam jeszcze jako element siwz np. wzór umowy i harmonogram a tam są dobre daty - to nawet nie poprawiam

11

a czy ten sprzeciw/zgoda może byc wysłany faxem lub e-mailem?czy tylko w oryginale musi do Z. dotrzeć?