Temat: netto, vat, brutto
witam,
czy jest w ogóle sens żądać aby wykonawca w ofercie podawał cenę netto i vat, skoro najważniejsza jest cena brutto?
jaką praktykę stosujecie?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → netto, vat, brutto
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
witam,
czy jest w ogóle sens żądać aby wykonawca w ofercie podawał cenę netto i vat, skoro najważniejsza jest cena brutto?
jaką praktykę stosujecie?
brutto w tym vat
Możesz żądać by wykonawca w formularzu ofertowym wpisał wartość brutto (łącznie z należnym podatkiem VAT)
Ja przeważnie stosuję netto, VAT i brutto - ale i tez mam takie postępowania gdzie jest tylko wartośc brutto.
Wystarczy brutto.
brutto oraz % wysokość vat - bez jego wyliczania. Po co dawać powody do błędów
Najbezpieczniej
Pytanie jeszcze na jak długo zawierasz umowę i co w przypadku zmiany stawki vat. Czy przewidujesz takie zmiany w umowie?
Tak przewiduję. A termin umowy - hm. każda inna to zależy ...
Według Lisvitalis nie można żądać tylko kwoty brutto bo Zamawiający musi sprawdzić poprawność stawki VAT w ofercie. Może tutaj podeprze swoje stanowisko bo w innym wątku już mi nie odpowiedział.
więc tak jak piszę - brutto i tylko wysokość vat w % bez kwoty. Nie będzie pomyłek w liczeniu. O tyle vat jest tutaj % niezbędny o ile oferty wystawiane są w prawie Wsólnotowym ........ bo może trzeba będzie samemu doliczyć ......
Według Lisvitalis nie można żądać tylko kwoty brutto bo Zamawiający musi sprawdzić poprawność stawki VAT w ofercie. Może tutaj podeprze swoje stanowisko bo w innym wątku już mi nie odpowiedział.
Ależ poparł - uchwała SN 52 i 53 z 2011 roku.
psz napisał/a:Według Lisvitalis nie można żądać tylko kwoty brutto bo Zamawiający musi sprawdzić poprawność stawki VAT w ofercie. Może tutaj podeprze swoje stanowisko bo w innym wątku już mi nie odpowiedział.
Ależ poparł - uchwała SN 52 i 53 z 2011 roku.
Proszę znajdź fragment, w którym mowa, że nie można żądać wyłącznie podania ceny brutto.
SN 52/11:
(...)W tej sytuacji, przy wykonywaniu przez zamawiającego obowiązku zbadania czy oferty wykonawców nie zawierają błędów w obliczeniu ceny, przy równoczesnym braku w ustawie przedmiotowych ograniczeń przy dokonywaniu przez niego takiej kontroli, ocenie zamawiającego musi także podlegać przyjęcie przez wykonawcę prawidłowej stawki podatku VAT, ponieważ podatek ten jest bez wątpienia elementem cenotwórczym. Odmienny wniosek musiałby zatem prowadzić do niedającej się zaaprobować zgody na nieprzewidziane ustawą ograniczenie uprawnień zamawiającego, a w konsekwencji uniemożliwienie mu rzetelnego zbadania przesłanki uzasadniającej wykonanie przez zamawiającego ustawowego obowiązku odrzucenia oferty.(...)
Całość nie jest zbyt przekonująca: jeżeli SN chce realizować zasady porównywalności ofert i jeśli wg SN zamawiający MUSI oceniać prawidłowość STAWKI, a nie wartości to cele tych zasad nie muszą być zrealizowane. Stawka może być prawidłowa, ale nie wiemy z jakiego poziomu netto wychodził Wykonawca.
We fragmencie, który wkleiłeś SN jest zresztą nielogiczny.
"Odmienny wniosek musiałby zatem prowadzić do niedającej się zaaprobować zgody na nieprzewidziane ustawą ograniczenie uprawnień zamawiającego, a w konsekwencji uniemożliwienie mu rzetelnego zbadania przesłanki uzasadniającej wykonanie przez zamawiającego ustawowego obowiązku odrzucenia oferty.(...)"
Odmienny wniosek wcale nie musi do tego prowadzić. To jest prawidłowy wniosek w przypadku gdyby zamawiający nie miał prawa sprawdzać prawidłowości stawki VAT. Jednak z drugiej strony jest obowiązek i prawo, a nie tylko obowiązek.
Faktem jest, że obowiązkiem zamawiającego jest sprawdzenie czy oferty wykonawców nie zawierają błędów w obliczeniu ceny jednak to zamawiający (art. 36 ust. 1 pkt 12) ustala sposób obliczenia ceny. Dodanie VAT-u do wartości netto jest obowiązkiem ustawowym, zamawiający nie musi o tym przypominać (art. 2 upzp - definicja ceny) więc moim zdaniem zamawiający jako sposób obliczenia ceny może przyjąć:
cena jednostkowa x ilość = cena
Żądanie podania stawki VAT bez wartości VAT (dopuszczone przez SN) nie pozwala na sprawdzenie czy cena jest prawidłowo wyliczona, a pozwala stwierdzić jedynie czy wpisana jest prawidłowa stawka, a przez to nie można mówić tu o osiągnięciu celu porównywalności ofert (chyba że w sferze porównywalności stawek, ale nie cen).
Wiesz - ja nie wnikam czy jest przekonująca czy nie jest (poza tym dla Ciebie nie jest a dla innego jest) - prosiłeś żebym znalazł fragment, to znalazłem. Także mnie tłumaczyć nie musisz. Ja zresztą działam świadomie wbrew tej uchwale - wymagam (staram się przynajmniej) ceny brutto, bez rozbicia na netto i brutto ...i robię to z pełną premedytacją
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc