1

Temat: Zatrzymanie wadium a brak mozliwości uzupełnienia dokumentów podwykona

Witam!

Mam taką dziwną sytuację. Składaliśmy ofertę w jednym z przetargów, gdzie mieliśmy podwykonawcę. Zamawiający zażądał uzupełnienia dokumentów dotyczących tego podwykonawcy (chodzi o zaświadczenie ze skarbówki).
Niestety, podwykonawca tego dokumentu nie posiada i nie jest w stanie go nam dostarczyć w terminie jaki wyznaczył Zamawiający (pomijam już fakt, że skarbówka nie wydaje dokumentów wstecz - czyli tak by było aktualne na dzień składania ofert).

Czy może to być potraktowane, że nie możemy uzupełnić tego dokumentu z nie naszej winy? Oczywiście zdaje sobie sprawę z tego, że oferta zostanie odrzucona, ale co z wadium w takim przypadku?

2

Odp: Zatrzymanie wadium a brak mozliwości uzupełnienia dokumentów podwykona

Najprawdopodobniej zostanie zatrzymane, chyba że wymyślicie stosowne uzasadnienie z przyczyn od was niezależnych.

3

A jeśli podwykonawca zalega ze składkami w skarbówce? Wtedy oferta powinna zostać wykluczona z uwagi, że oferent nie spełniał warunków udziału w postępowaniu, ale wadium zwrócone?

4

istnienie przesłanek do wykluczenia podmiotu trzeciego z postępowania oznacza konieczność wykluczenia z postępowania wykonawcy, który tym samym nie spełnia postawionych warunków.

Powyższe potwierdza opinia prawna UZP zamieszczona na stronie internetowej urzędu, zgodnie z którą: ?Niezłożenie dokumentów przez wykonawcę, odnoszących się do podmiotu trzeciego skutkuje obowiązkiem jego wykluczenia z postępowania z powodu niewykazania spełniania warunków (art. 24 ust. 2 pkt 4) po uprzednim wezwaniu wykonawcy do uzupełnienia dokumentów

5

Dziękuje za informacje. Czyli w takim przypadku skoro oferta podlegałaby wykluczeniu zamawiający winien zwrócić wadium?

6

Tego pewny nie jestem, przypuszczalnie osobiście bym zwrócił ale jak zrobi Zamawiający?, tego nie wiem, przepis zatrzymania wadium jest kompletnie bezsensowny i powinien zostać już dawno uchylony.