1

Temat: Wątpliwe referencje

PN na termomodernizację budynku biurowo-usługowego. Zamawiający wymagał, aby Wykonawca załączył do oferty dokumenty potwierdzające, że zrealizował w okresie ostatnich 5 lat co najmniej 1 zamówienie, którego przedmiotem było wykonanie robót budowlanych odpowiadających swoim rodzajem przedmiotowi zamówienia o wartości co najmniej 500.000 zł. Wykonawca w tabeli wskazał, że wykonał modernizację Zakładów Chemicznych na kwotę 540.000 zł i załączył do oferty referencje wystawione przez firmę "X", a nie przez Zakłady Chemiczne. Przypuszczam iż firma "x" jest to wykonawca robót budowlanych, a wykonawca z mojego przetargu to mógł być podwykonawca firmy "x", ale pewności takiej nie mam. Dodam jeszcze, że w referencjach wystawionych przez firmę "x" brak jest dat w jakich te roboty miały być rzekomo wykonane. I teraz moje pytanie: Czy takie referencje są prawidłowe czy nie?? Co mam zrobić?? czy wezwać do złożenia prawidłowych referencji...

2

Odp: Wątpliwe referencje

Moim zdaniem możesz co najwyżej poprosić o wyjasnienia dotyczące dołączonych referencji (art. 26.4 Pzp). Co do zasady referencje wystawiane są przez odbiorcę robót. Co do treści referencji, to jeśli potwierdzaja należyte wykonanie, a termin wykonania jest zawarty w wykazie robót, to ja bym uznał takie referencje za wystarczające. Jeśli masz wątpliwości, to zadzwoń Zakładów Chemicznych i zapytaj czy podmiot, który wystawił referencje faktycznie realizował to zadanie i ewentualnie czy miał zgłoszonych podwykonawców.

3

Ja uznała bym takie referencje. Jesli potwierdzają one należyte wykonanie robót zgodnie ze sztuką budowlaną to OK. Główny wykonawca prawdopodobnie jak piszesz wystawił Zakładom Chemicznym referencje (które były podwykonawcą). Jesli chodzi o termin realizacji robót to jeśli jest w wykazie wpisany to OK.

4

eva napisał/a:

Ja uznała bym takie referencje. Jesli potwierdzają one należyte wykonanie robót zgodnie ze sztuką budowlaną to OK. Główny wykonawca prawdopodobnie jak piszesz wystawił Zakładom Chemicznym referencje (które były podwykonawcą). Jesli chodzi o termin realizacji robót to jeśli jest w wykazie wpisany to OK.

to nie tak... w moim przetargu startuje firma "AAA", która załączyła referencje od firmy "X" na wykonanie modernizacji Zakładów Chemicznych. Nie wiem co to za firma "X" bo z informacji zamieszczonych w ofercie nic nie wynika... ja tylko przypuszczam, że firma "X" była wykonawcą w zakładach chemicznych a "AAA" ich podwykonawcą. Ale czy wtedy nie powinno być załączonych referencji od zakładów chemicznych dla firmy "X" (brak takich referencji) i od firmy "X" dla firmy "AAA" (referencje załaczone)

5

"Główny wykonawca może wystawiać referencje podwykonawcy - uznali arbitrzy w wyroku z 30 sierpnia 2005 roku. Ich zdaniem jak najbardziej podmiot zlecający prace może wystawiać referencje zarówno głównemu wykonawcy, jak i podwykonawcom. Zdaniem arbitrów wykonawca ma prawo wystawiać referencje swoim podwykonawcom, a zamawiający ma obowiązek je zaakceptować. Dlatego firma, która posiada doświadczenie w pewnej dziedzinie zdobyte niesamodzielnie, a jako podwykonawca jak najbardziej spełni wymogi zamawiającego przedstawiając odpowiednie referencje od głównego wykonawcy. sygn. akt UZP/ZO/0-2353/05."
i
"Wspomniany powyżej zakaz ograniczania doświadczenia znajduje potwierdzenie w wyroku KIO z 8 czerwca 2009 r. (sygn. akt KIO/UZP 676/09), w którym KIO orzekła, że zamawiający nie może żądać, aby wykonawca wykazał wyłącznie roboty budowlane, które zrealizował jako główny wykonawca: ?W przekonaniu Izby, doświadczenie wykonawcy zdobyte i ugruntowane przy wykonywaniu robót odpowiadających swoim rodzajem robotom stanowiącym przedmiot zamówienia, jest niezależne od tego czy wykonawca roboty referencyjne wykonywał w charakterze wykonawcy, podwykonawcy czy ?głównego wykonawcy?.
Stawianie takich warunków odnośnie do sposobu nabycia doświadczenia, jest nieuprawnione i nie znajduje podstaw w przepisach ustawy Prawo zamówień publicznych, co potwierdzone zostało także w orzecznictwie przez Sąd Okręgowy w Świdnicy (sygn. akt II Ca 584/05)."

6 (edytowany przez bipi 2013-06-11 08:34:41)

alicja190604 napisał/a:

(...)ja tylko przypuszczam, że firma "X" była wykonawcą w zakładach chemicznych a "AAA" ich podwykonawcą.(...)

To zapytaj Zakłady Chemiczne. wink
PS. Jako Zamawiający masz obowiązek wyjaśnić wszelkie wątpliwości i do tego służy m.in. art. 26.4 Pzp. wink

7

alicja190604 napisał/a:
eva napisał/a:

to nie tak... w moim przetargu startuje firma "AAA", która załączyła referencje od firmy "X" na wykonanie modernizacji Zakładów Chemicznych. Nie wiem co to za firma "X" bo z informacji zamieszczonych w ofercie nic nie wynika... ja tylko przypuszczam, że firma "X" była wykonawcą w zakładach chemicznych a "AAA" ich podwykonawcą. Ale czy wtedy nie powinno być załączonych referencji od zakładów chemicznych dla firmy "X" (brak takich referencji) i od firmy "X" dla firmy "AAA" (referencje załaczone)

Może być także taka sytuacja, że wykonawca opiera sie na wiedzy i doświadczeniu innego podmiotu wink