1

Temat: Wykaz osób - zakres informacji

Zamawiający nauczony przykrymi doświadczeniami lat wcześniejszych chce aby wykonawca podał w Wykazie osób dodatkowe informacje dotyczące roku ukończenia uczelni, nazwy uczelni. Dodatkowo w oświadczeniu o posiadanych uprawnieniach zamawiający chce aby wykonawca podał dodatkowe informacje dotyczące uprawnienia, np dane organu nadającego uprawnienie, datę wydania, nr identyfikacyjny.

Czy można żądać takich informacji czy należy ograniczyć się do podania "gołych" danych np wykształcenie - wyższe psychologia ....... W oświadczeniu tylko do potwierdzenia że posiada np licencję zawodową bez podania dodatkowych danych jej dotyczących?

2

Odp: Wykaz osób - zakres informacji

jarosław napisał/a:

Czy można żądać takich informacji

Nie.

3

Jarosław w ostateczności możesz zastrzec sobie prawo do żądania takich informacji przed zawarciem umowy z wykonawcą. Lepiej sprawdzić przed zawarciem umowy jak dowiedzieć się o ewentualnych "niespodziankach i rozwiązać umowę.

4

Uważam podobnie ale komórka zlecająca zamówienie miała poważne problemy realizując taką umowę. Generalnie wykonawcy oszukali z. składając oświadczenie co wyszło na jaw przy realizacji zamówienia.
Dzięki

5

Marcel napisał/a:
jarosław napisał/a:

Czy można żądać takich informacji

Nie.

Hmmm.... skoro nie można, to po co właściwie wykaz?!? - powinno wystarczyć samo oświadczenie wink

6

Ja także uważam, że można żądać takich informacji. Rozporządzenie mówi o informacjach na temat ich doświadczenia i wykształcenia a to są takie informacje wink

7

Trzeba trzymać się danych z rozporządzenia.

8

bipi napisał/a:

Ja także uważam, że można żądać takich informacji. Rozporządzenie mówi o informacjach na temat ich doświadczenia i wykształcenia a to są takie informacje wink

ale czy ma znaczenie w jakich latach kończył szkołę skoro wpisuje potem lata doświadczenia?

9

A skąd ja mam wiedzieć? Może ma. smile Pytanie było czy można, więc odpowiedziałem że tak - nie wnikam w sens. Przy wymaganych latach doswiadczenia wymóg wskazania roku ukończenia szkoły może być zasadny. Np. dla kierownika budowy, projektanta itp.

10

ukończenia szkoły - wżyciu nie. Rok uzyskania uprawnień - i owszem smile

11

cd... dla prawnika, pedagoga, doradcy zawodowego wink

12

Nie lepiej by wykaz zawierał imię i nazwisko osoby, kwalifikacje, nr uprawnień i lata doświadczenia + forma prawna dysponowania osobą. Następnie w oświadczeniu, że osoby, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, posiadają wymagane uprawnienia zawrzeć np. zapis:

oświadczam/y, że Pan/i ?????????będący wyznaczonym do realizacji zadania kierownikiem budowy posiada uprawnienia do kierowania robotami  w zakresie ...........wydane według aktualnie obowiązujących przepisów ustawy Prawa Budowlanego (lub na podstawie przepisów prawa obowiązujących w momencie wydawania uprawnień) oraz należy do Izby Samorządu Zawodowego o nazwie ?????????????...... z opłaconą składką do dnia ??????

Przed podpisaniem umowy Wykonawca może dostarczyć stosowne dokumenty tj. uprawnienia + izba wink

13

Dodatkowe dane potrzebne są do weryfikacji wymaganego doświadczenia. Zamawiajacy stawia warunek 3 lata doświadczenia w prowadzeniu kursów psychologicznych (czy czegoś tam), wykonawca w wykazie podaje 10 lat a okazuje się że właściwe uprawnienia które go do tego uprawniają ma od roku. Wszystko wychodzi na etapie dokumentowania realizowanego zamówienia.