Temat: Warunek udziału w postępowaniu
Robię przetarg pow. progów unijnych na dostawę kruszywa do remontu dróg. Czy mogę jako Warunek udziału w postępowaniu żądać aby wykonawca dysponował kilkoma samochodami ciężarowymi ???
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Warunek udziału w postępowaniu
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Robię przetarg pow. progów unijnych na dostawę kruszywa do remontu dróg. Czy mogę jako Warunek udziału w postępowaniu żądać aby wykonawca dysponował kilkoma samochodami ciężarowymi ???
Co do zasady: TAK (Zamiast kilkoma, napisz konkretnie - iloma; i napisz co rozumiesz pod pojęciem samochodu ciężarowego).
Jeżeli jest to niezbędne to tak tylko czy podczas realizacji zamówienia będziecie zamawiać jednocześnie transport tego kruszywa do różnych miejsc albo w tak dużych ilościch że konieczne będzie dysponowanie kilkoma samochodami? Kruszywo niezbędne jest do prac podczas remontu dróg jeśli planujecie remonty kilku dróg jednocześnie to moim zdaniem taki warunek nie jest zbyt wygórowany
A ja bym się zastanowił nad takim warunkiem - Par. 1.1.4 dotyczy tylko usług i robót budowlanych a 1.1.5 dotyczy opisu urządzeń technicznych i środków organizacyjno - technicznych w celu zapewnienia jakości dostaw lub usług. Czy dostawa kruszywa motorami z przyczepkami jest gorsza jakościowo od transportu samochodami cieżarowymi? Ja bym się zastanowił - aczkolwiek nie twierdzę kategorycznie, że warunek jest niedozwolony
Ten warunek postawił mi dział dla którego robię przetarg. Wg mnie to sposób dostarczenia towaru jest prywatną sprawą wykonawcy, byle wszystko było na czas, dlatego pytam, żeby się upewnić czy to nie jest zbytnie naginanie przepisów.
Pytanie nr 2, czy możemy przy takiej dostawie żądać ISO bo dział sobie życzy ?
Jeśli chodzi o wymagania co ilości samochodów, to można ograniczyć konkurencję, ale zawsze należy pamiętać, że istnieją podwykonawcy, konsorcja. Jednym słowem wymóg jest ok, byle nie nadmiernie.
Na co owe ISO? Na przedmiot zamówienia, transport?
Pytanie nr 2, czy możemy przy takiej dostawie żądać ISO bo dział sobie życzy ?
Obstawiam, że chodzi tobie marta566 o kruszywo
Skoro chodzi o ISO na kruszywo, to pewnie.
Chodzi o ISO na kruszywo, ale mnie się też to nie podoba bo rozumiem, że żądamy ISO bo kupujemy aparaturę medyczną ale kruszywo które i tak musi być zgodne z normą ? Czy ja mogę z tego ISO zrobić warunek udziału w postępowaniu ?
Jeśli w ten sposób to raczej paragraf 6.1.2. rozp. ws. dokumentów. Nie znam się na kruszywach, ale skoro musi spełniać wymagania normy innej niż ISO, to raczej powinna być wskazana norma. ISO to przysłowiowa dodatkowa kłoda pod nogi. Istnieje jeszcze taka możliwość, że po ogłoszeniu dostaniesz zapytania odnoście ISO
Zawsze można zażądać próbek.
Bardzo słusznie, dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam serdecznie
Jeszcze jedno pytanie dot. przedmiotowego postępowania:
czy przy tym przetargu (wartość netto 2 mln zł) mogę żądać zdolności kredytowej wykonawców na 1 mln zł lub środków finansowych w tej wysokości na koncie oraz sumy obrotów za ostatnie 3 lata na 20 mln. I gdzie ja mam to wpisać , w warunkach udziału w postępowaniu ???
tak, warunki udziału art. 22.1.4.
Jeszcze jedno pytanie dot. przedmiotowego postępowania:
czy przy tym przetargu (wartość netto 2 mln zł) mogę żądać zdolności kredytowej wykonawców na 1 mln zł lub środków finansowych w tej wysokości na koncie
To zależy Jeśli przewidujesz płatności częściowe albo np. ryczałtowe miesięczne, to możesz mieć zarzut zbyt wygórowanego warunku. Jeśli jednorazowa zapłata, to jak najbardziej. Wszystko zależy od specyfiki danego zamówienia.
Witam,
czy zamawiający opisując warunki udziału w postępowaniu oraz sposób dokonania oceny spełniania warunków może żądać dysponowania osobą uprawnioną do kierowania robotami budowlanymi ?
oraz
czy w celu potwierdzenia spełniania warunków posiadania przez Wykonawców niezbędnej wiedzy i doświadczenia oraz dysponowania osobami zdolnymi do wykonania zamówienia może żądać załączenia do oferty dokumentu potwierdzającego nadanie uprawnień budowlanych?
1) TAK
2) NIE
a można w jakiś sposób obronić drugą cześć pytania, ponieważ w postepowaniu zażądaliśmy i kontrola z dofinansowania nam to zakwestionowała
Od 20 lutego 2013 r. zmieniło się rozporządzenie w sprawie rodzajów dokumentów jakich zamawiający może żądać od wykonawcy gdzie niestety nie możemy żądać uprawnień itp. jak było wcześniej.
Ciężko będzie to obronić, niestety.
a można w jakiś sposób obronić drugą cześć pytania, ponieważ w postepowaniu zażądaliśmy i kontrola z dofinansowania nam to zakwestionowała
Bez szans IMO, a rozporządzenie z 19 lutego 2013 nic nie zmieniło w tym względzie...
bo taki drobny błąd a korekta na 25%
... oj boli...
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc