Temat: Umowa ramowa
Hej może to proste ale czy ktoś może mi podać definicje umowy ramowej? Dzięki.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Hej może to proste ale czy ktoś może mi podać definicje umowy ramowej? Dzięki.
Przez pojęcie umowy ramowej należy rozumieć umowę zawartą między zamawiającym a jednym lub większą liczbą wykonawców, której celem jest ustalenie warunków dotyczących zam. publicznych, jakie mogą zostać udzielone w danym okresie, w szczególności cen i jeżeli zachodzi taka potrzeba, przewidywanych ilości.
Czy ktoś z was prowadził postępowanie zakończone podpisaniem umowy ramowej?
Muszę przeprowadzić przetarg na dożywianie i myślę o takiej formie, lecz nie bardzo wiem, jak się za to zabrać.
Jak to widzicie?
Najpierw robisz postepowanie w trybie PN, PO albo NO. Wykonawcy składaja oferty zawierajace cene. Wybierasz z nich co najmniej 3 "najkorzystniejsze" i ze wszystkimi wybranymi podpisujesz jedną umowe ramowa. Wpisujesz do umowy ramowej ceny kazdego z wykonawcow i inne warunki zamowienia.
Jak pozniej zechcesz zamowic to, co jest przedmiotem umowy ramowej, masz dwie mozliwosci. Zapomniec o umowie ramowej i robic zwykłą procedure. Albo zaprosic tych z umowy ramowej do udziału w NBO. Jak zechca, to sie zgłosza.
Najpierw negocjujecie warunki zamówienia (oprócz ceny), czyli co by w nich zmienic w stosunku do umowy ramowej. Jak sie dogadacie, zapraszasz ich do składania ofert. Wykonawcy składają oferty i podają ceny, ktore mogą byc całkiem inne, niz ceny w umowie ramowej. Tym razem wybierasz jedną najkorzystniejszą oferte.
Zostaje tylko podpisanie umowy z tym wybranym, pamietając ze zmiana warunkow zamowienia (w tym ceny) w stosunku do umowy ramowej, nie moze byc "istotna".
Troche to pokrecone, nieprawdaż?
Pokręcone, i to bardzo
Rozumiem, że jeśli zgłosi się jeden bądź dwóch wykonawców, nie mogę zawrzeć umowy ramowej ?
Mozesz.
Piotrek piszesz, że
"ceny, ktore mogą byc całkiem inne, niz ceny w umowie ramowej. "(...) "Zostaje tylko podpisanie umowy z tym wybranym, pamietając że zmiana warunkow zamowienia (w tym ceny) w stosunku do umowy ramowej, nie moze byc "istotna".
Czy możemy więc wybrać ofertę z wyższa ceną niż ceny z ofert w postępowaniu o zawarcie umowy ramowej?
25051968
Czy możemy więc wybrać ofertę z wyższa ceną niż ceny z ofert w postępowaniu o zawarcie umowy ramowej?
Po ostatniej nowelizacji już nie. Musisz odrzucić taką oferte.
Przy czym wg mnie bierzesz pod uwage cene całkowita oferty a nie ceny jednostkowe.
Dziękuję bardzo!
Czy jest jakaś podstawa prawna (art) do odesłania oferty po unieważnieniu przetargu? Jakiś paragraf na który mogę się powołać?
Nie ma.
dzięki miras
to jeszcze jedno pytanie
wystosowałem pisma do wykonawców z prośbą o wyrażenia zgody na przedłużenie terminu związania oferta. 1 nie zgodził się co robic z takim fantem? powołać sie na art. 24 ? i odrzucić ofertę. Czy tak jak radzi mi pewna osoba :
Pozostawia ją Pan w dokumentach.
Nie może z Pan odrzucić czegoś co już tak na prawde nie jest ofertą.
PROSZE O ODPOWIEDŹ
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc