1 (edytowany przez covec 2013-06-12 10:36:42)

Temat: Usługi pocztowe, dlaczego nie WR?

Gdzie jest element który nie pozwala zastosować WR w stosunku do Poczty Polskiej. Jak czytam ustawę o PP to jestem przekonany, że poczta ma lepiej teraz jak przez zmianą. Mój przedmiot zamówienia właściwie w całości(pojedyncze przesyłki w szacunku)  wpisuje się w Usługi powszechne do których świadczenia upoważniony jest oper. wyznaczony. Jeśli ogłoszę PN to kto ktokolwiek inny złoży ofertę podziękuje jemu z 89.1.8...jaki w tym sens..?

Wyrok KIO 348/13 zapowiadał się ciekawie z uwagi na poruszoną problematykę, ale poczta nie złożyła oferty w postępowaniu, a KIO uznała, że PP nie przysługują środki ochrony prawnej w tym postępowaniu.

2

Odp: Usługi pocztowe, dlaczego nie WR?

Zmieniło się prawo pocztowe - wszystkie firmy świadczące usługi pocztowe otrzymają równy dostęp do rynku. Wystarczy, że będą miały wpis do rejestru operatorów pocztowych w Urzędzie Komunikacji Elektronicznej, zamiast obecnego zezwolenia.Likwidacji uległ obszar usług zastrzeżony dotychczas dla Poczty Polskiej, jak przyjmowanie i doręczanie listów o masie mniejszej niż 50 g.

"Sąd Okręgowy w Warszawie w wyroku z 3 sierpnia 2012 r. sygn. akt: V Ca 1281/12 uznał, że do zamówienia, którego przedmiotem jest świadczenie usług pocztowych w obrocie krajowym i zagranicznym w zakresie przyjmowania, przemieszczania i doręczania przesyłek pocztowych o wadze do 50 g, nie zaistniały okoliczności, o których mowa w art. 67 ust. 1 pkt. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych tj. możliwość świadczenia usług tylko przez jednego wykonawcę".

Przesłanka ta ma charakter obiektywny i dotyczy sytuacji faktycznej, w której w danym miejscu i czasie na rynku występuje tylko jeden wykonawca ? monopolista. Przepis art. 67 ust. 1 pkt. 1 lit. a Prawa zamówień publicznych nie dotyczy natomiast sytuacji, w której obiektywnie rzecz biorąc ? w danym miejscu i czasie na rynku istnieje dwóch lub więcej wykonawców, mogących świadczyć tego rodzaju szczególne usługi, ponieważ w tym ostatnim przypadku decyzja, o tym, któremu z nich należy udzielić zamówienia powinna zostać podjęta po rozstrzygnięciu procedury przetargowej a nie zamówienia z wolnej ręki ? patrz wyrok NSA z 19 kwietnia 2002 r. sygn. akt: II SA 2514/01.

Argumentacja, że przepisy zawarte w art. 57 par. 5 pkt. 2 k.p.a, art. 165 par. k.p.c, art. 45, art. 46 ust. 2, art. 47 ust. 1 i ust. 2 Prawa pocztowego oraz art. 44 Ustawy o finansach publicznych uzasadniają monopol Poczty Polskiej nie znajdują uzasadnienia w rozumieniu przepisów ustawy Prawo zamówień publicznych.

3

Czyli nie ma podstaw do zastosowania 89.1.8.? Wpis to wszyscy mają, tylko nie mogę zrozumieć różnicy pomiędzy oper. poczt. a wyznaczonym operat. pocztowym. Pytanie czy kiedy złoży mi ofertę inny opert. niż wyznaczony co wtedy (pomijam potwierdzenia i inne moce urzędowe)?. Rozumiem, że inny operator łaskawie może sie zgodzić na świadczenie usług pocztowych dla mnie? i będzie to zgodne z przepisami PP i PZP? Przeraża mnie def. usług pocztowych. Na kopercie będzie zapewne masa pieczątek smile

4

Pragnę zwrócić uwagę na fakt, że  Poczta Polska do 31 grudnia 2015 r . pełni funkcje tzw. operatora wyznaczonego. Zgodnie z KPA, Pzp, oraz Ordynacją podatkową złożenie odwołania lub skargi w placówce pocztowej operatora wyznaczonego w rozumieniu ustawy z dnia 23 listopada 2012 r. - Prawo pocztowe jest równoznaczne z jej wniesieniem.

5

karolk napisał/a:

Pragnę zwrócić uwagę na fakt, że  Poczta Polska do 31 grudnia 2015 r . pełni funkcje tzw. operatora wyznaczonego. Zgodnie z KPA, Pzp, oraz Ordynacją podatkową złożenie odwołania lub skargi w placówce pocztowej operatora wyznaczonego w rozumieniu ustawy z dnia 23 listopada 2012 r. - Prawo pocztowe jest równoznaczne z jej wniesieniem.

Jeśli nie wygra poczta to będziemy z każdą taką sprawą biegać do okienka poczty...oczywiście wiemy o tym, ale pytanie jak zachowa się ewentualna konkurencja.

6

Pytanie, skoro usługi pocztowe (listy i paczki) to usługi niepriorytetowe CPV 64112000-4, 64113000-1 to można zastosować do nich art. 5 pzp i tym samym, można przyznać PP dodatkowe punkty w kryterium oceny  za to, że są operatorem wyznaczonym?

7

karolk napisał/a:

Czy na pewno odwołanie do KIO??? Mnie się wydaje, że ma to zastosowanie jedynie do skargi do SO na wyrok KIO ale do odwołania już nie. Popraw mnie jeśli się mylę...

8

bipi -  Oczywiście masz rację. Mój post może był zbyt mało precyzyjny - nie chodzi o odwołanie do KIO a odwołanie od postępowań administracyjnych oraz odwołania w sprawach postępowań  podatkowych.