1

Temat: omyłki rachunkowe

Witam wszystkich
Czy może mi ktoś wyjaśnić, kiedy jest omyłka pisarska, a kiedy błąd w obliczaniu ceny. Przeczytałam art. 88 i mniej więcej (raczej mniej smile) wiem co to jest omyłka. Ale mam ofertę w której wykonawca w kilku miejscach nie dopisał groszy, tylko okrągłe liczby, w innym miejscu zamiast 56,70zł wstawił 57,70zł - podatku Vat. Co mam zrobić z tą ofertą?? Poprawić i potraktować jako omyłki rachunkowe??

2

Odp: omyłki rachunkowe

jeżeli ilość szt. x cena jedn. daje np. 23,30 a on napisał 23,00 to możesz to poprawić z art. 88.1.1a, ale przy VAT to nie da się poprawić - oferta do bani

3

Omyłka pisarska to np. "złoty" zamiast "złotych"
Omyłka rachunkowa to np. 100 x 5 = 5000
Błąd to wyższa szkoła jazdy. Za błąd uznaje się np. podanie złej stawki VAT.

4

Czyli błędnie podany Vat, jeżeli nawet chodzi o 2 grosze to błąd nie do poprawienia i powoduje odrzucenie oferty

5

niestety ustawa nie przewiduje możliwości poprawienia błędnie naliczonego podatku VAT i to niezależnie czy będzie to źle przyjęta stawka VAT czy błąd rachunkowy

6

mam pytanie i proszę o pomoc, a więc, w przetargu nieograniczonym mam formularz cenowy w którym proszę o pomnożenie ilość z ceną jednostkową brutto w efekcie czego wyjdzie wartość brutto, pozycji jest 6, a teraz do setna wykonawca po zsumowaniu tych 6 pozycji wpisał wartość w kolumnie "razem wartość netto" a następnie od tego policzył Vat i wartość brutto. Pytanie i co teraz? odrzucić ofertę? a można  jest to omyłka rachunkowa? z góry dzięki za pomoc

7

morgan napisał/a:

mam formularz cenowy w którym proszę o pomnożenie ilość z ceną jednostkową brutto w efekcie czego wyjdzie wartość brutto

Zapytaj Nory co z tym zrobić.
Ona stosuje taki formularz i twierdzi, że to żaden problem.
Ja mam inny formularz wiec nie wiem jak to rozwiazać.