1

Temat: przeterminowane póbki

proszę o pomoc w następujacej sprawie - czy oferta firmy, która złożyła w przetargu wymagane próbki ale nie obejmujące całego terminu związania ofertą, dokładniej połowę, powinna zostać odrzucona ? nie moge doszukac się info na ten temat; moim zdaniem tak ale   nie znam podstawy prawnej  więc może ktoś mi podpowie

2

Odp: przeterminowane póbki

Ale o szo chodzi? Przyznam że nie rozumiem... Chodzi o ważność próbek w okresie związania czy co?

3

a niby po co miałyby być ważne przez cały okres związania ofertą?

4

żeby mozna było dokonać oceny ich jakości
moim zdaniem przetareminowanych próbek nie mozna ocenić - chodzi tu o probówki
zamawiający może dokonać ich oceny w tym konkretnym przypadku w ciągu 60 dni, bo taki był termin związania ofertą a jesli próbki są ważne 30 dni to jak je oceni
powtarzam pytanie - czy w takim wypadku ofertę należy odrzucić ?

5

1. Czy zamawiający opisał w siwz do czego próbki miały służyć?
2. Czy zamawiający żądał by próbki były zdatne do zbadania w terminie 60 dni (termin związanania ofertą nie ma tu nic do rzeczy)

6

1. opisal,że próbki są potrzebne do oceny jakości ( to było kryterium oceny ofert )
2. nie pdał jki okres ważności mają mieć załaczone próbki

7

1. podal,że probki mają słuzyć do oceny jakości ( takie było kryterium )
2. nie podał wymagania co do terminu wazności próbek - ale w ten sposób podchodząc do sprawy wykonawcy mogliby składać próbki całkiem przeterminowane a więc nie nadające się do testowania

8

Ad. 1 Mam nadzieje, że to kryterium zostało szerzej opisane niż w poście smile
Ad.2 Dlatego właśnie że zamawiający nie okreslił wymogów co do próbek to mógł dostać jedno wielkie g...
Ja nie widze podstaw do odrzucenia oferty.

9

1. tak, opisał szerzej jakość, podał parametry jak należy
2. jeśli nie mogą ocenić jakości na podstawie przeterminowanych próbek i jak sugerujesz nie odrzucą oferty to wtedy jest OK ? jako wykonawca, który złozył ofertę z dobrymi próbkami i wiedząc, że inna firma dała przeterminowane mam się nie burzyć ?

10

Masz prawo sie burzyć - do zamawiającego o opis przedmiotu zamówienia, o wymogi jakie ma on spełniać i o sposób oceny. Kłopot to ma zamawiający bo jak porówna oferty? Skoro podnosisz ich terminowość to widocznie ma to znaczenie dla prawidłowości oceny a jeśli jedne są przeterminowane to jak je równać do nieprzeterminowanych?

11

znaczenie ma ogromne - bezpośredni wpływ na wyniki badań krwi
z tego co piszesz wynika, że powinniśmy sie burzyć na etapie siwa, czyli pytać
ale w żadnym przetargu z tej branzy w siwz nie podają terminu waznosci próbek, wynika to ze specyfiki asortymentu
może w tej sytuacji bic na uniewaznienie ?

12

Na jakim etapie jest to postepowanie? Czy zamawiający wybrał już oferte najkorzystniejszą?

13

jesteśmy po składaniu ofert  - obejrzeliśmy próbki i zastanawiamy się co z tym zrobić

14

Póki co nic nie robicie - czekacie na decyzje zamawiającego

15

dzięki, ale to wiem
chcemy sie przygotować na dalsze postępowanie

16

A jest sens w tym momencie? Wariantów ciągu dalszego jest kilka: wybiera tą z przeterminowanymi, wybiera Waszą a tamtą wysyła w kosmos, dochodzi do wniosku że dał ciała i unieważnia.
Jeśli wybierze tą z przeterminowanymi to bym sie bił - skoro jest tak jak piszesz, że na podst. przeterminowanych nie jest w stanie dokonać oceny tych próbek - ale to wszystko hipoteza bo na razie nie wiemy co postanowi zamawiacz

17

OK, dzięki, czekamy