1

Temat: Grupa kapitałowa

Witam.

Upewnijcie mnie proszę.

2 wykonawców złożyło listy podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej, w której wymieniły siebie nawzajem.

Jednak oferty Wykonawcy  złożyli na inne pakiety (części).  Wykonawca X na pakiet nr 1. Wykonawca Y na pakiet nr 2. W takim przypadki nic nie muszę wyjaśniać prawda?

pozdrawiam

2

Odp: Grupa kapitałowa

Ja bym nie wyjaśniała. Każdy z wykonawców złożył ofertę na odrębną część zamówienia gdzie będą zawarte dwie odrębne umowy.  Co innego gdyby złożyli w tej samej części wtedy wiadomo wezwanie do złożenia pisemnych wyjaśnień wink

3

Jeżeli podmioty powiązane kapitałowo złożą oferty w jednym, tym samym postępowaniu na różne (inne) części, to wówczas przesłanka wykluczenia nie będzie miała zastosowania.

4

J.w.

5

Dzięki smile

6

Witam przygotowuję zamówienie uzupełniające na roboty budowlane (wolna ręka). Zadanie podstawowe realizowane było w 2012 r. Mam pytanie czy wykonawca ma złożyć oświadczenie o przynależności do grupy kapitałowej?

7

Nie, listę składa się z ofertą lub wnioskiem o dopuszczenie do udziału, a w wolnej ręce nie ma ani jednego ani drugiego.

8

W WR nie ma konkurencji a więc lista lub informacja jest zbędna.

9

Dzięki za info smile

10

Apollo napisał/a:

Jeżeli podmioty powiązane kapitałowo złożą oferty w jednym, tym samym postępowaniu na różne (inne) części, to wówczas przesłanka wykluczenia nie będzie miała zastosowania.

Czy jest już jakiś wyrok KIO w takim przypadku ? zgodnie z ustawą :

"należąc do tej samej grupy kapitałowej, w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów (Dz. U. Nr 50, poz. 331, z późn. zm.3), złożyli odrębne oferty lub wnioski o dopuszczenie do udziału w tym samym postępowaniu, chyba że wykażą, że istniejące między nimi powiązania nie prowadzą do zachwiania uczciwej konkurencji pomiędzy wykonawcami w postępowaniu o udzielenie zamówienia. "

wyraźnie jest mowa o odbrębnych ofertach nie uwzględniając ofert częściowych.

11

Bez przesady. Niedługo ludzie będą czekać na wyrok KIO stanowiący, że czarny to czarny, a biały to biały.