Temat: uzupelniane dokumenty z art. 26 ust 3
muszą być uzupełnione tylko i wyłacznie w formie pisemmnej-oryginal lub kopia za potwierdzeniem oryginalu
dobrze mysle?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → uzupelniane dokumenty z art. 26 ust 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
muszą być uzupełnione tylko i wyłacznie w formie pisemmnej-oryginal lub kopia za potwierdzeniem oryginalu
dobrze mysle?
Tak - nie faksem
tylko i wylacznie pisemnie, to mialam na mysli ,tak jak oferty, tak?
Po prostu, musi być zachowana forma pisemna, faks taką nie jest.
a jeśli piszecie pismo o uzupełnienie to wpisujecie formułkę iż jeśli nie złoży zostanie wykluczony na podstawie art. 24 ust. 2 pkt. 4? czy jeśli jej nie będzie i nie złoży dokumentów mogę wykluczyć?
nie musi byc regułki, obowiązuje ustawa Pzp
nie musi byc regułki, obowiązuje ustawa Pzp
winno być napisane ,że uzupełnienie jest wymagane w formie pisemnej bo nie każdy Wykonawca ma w paluszku art. ustawy, napiszesz masz sprawę jasną chyba ,że faksem przed terminem ale liczy się data formy pisemnej
to jaka forma uzupelnienia to pisze, ale nie pisze juz o wykluczeniu w tym pismie
Nie musisz pisać nic, prócz tego co ma uzupełnić (i dlaczego). Możesz napisać o formie i o wykluczeniu ale nie musisz.
PS. No powinnaś napisać i gdzie i kiedy ma złożyć uzupełnienie
Jestem za pełną informacją czego wymagam i jake będą skutki jak nie złozy uzupełnienia.
Wykonawca nadgorliwy dostarczył zaświadczenie z ZUS i US nie potwierdził tych dokumentów za zgodność z oryginałem czy jeśli ich nie żądałam do Oferty to zostawić je czy musze wzywać do uzupełnienia
Wykonawca nadgorliwy dostarczył zaświadczenie z ZUS i US nie potwierdził tych dokumentów za zgodność z oryginałem czy jeśli ich nie żądałam do Oferty to zostawić je czy musze wzywać do uzupełnienia
Zostawić. Po co żądać uzupełnienia, skoro nie wymagałaś ich w SIWZ.
czy zobowiązanie musi być wystawione z data również składania ofert
czy może być z datą późniejszą jeśli potwierdza fakt udostepnienia lokalu czy sprzętu,
Może być uzupełnione z datą po TSO, liczy się treść dokumentu, nie data wystawienia.
Czyli jeżeli wykonawca przesyła faksem uzupełniany dokument (wykaz, zaświadczenie) i przesyła go potem w oryginale (już po terminie) to go nie uznajecie?
Zamawiający może dopuścić uzupełnienie dokumentów faksem.
W przypadku gdy wykonawcy zastosują się do takiego wezwania i prześlą dokumenty w terminie wskazanym przez zamawiającego, to należy uznać uzupełnienie za prawidłowe, pomimo że ich oryginały (czy też kopie w zależności od postawionych wymagań) wpłyną do zamawiającego po tym terminie.
Zamawiający może dopuścić uzupełnienie dokumentów faksem.
W przypadku gdy wykonawcy zastosują się do takiego wezwania i prześlą dokumenty w terminie wskazanym przez zamawiającego, to należy uznać uzupełnienie za prawidłowe, pomimo że ich oryginały (czy też kopie w zależności od postawionych wymagań) wpłyną do zamawiającego po tym terminie.
Oj Marcelku - ja się z Tobą nie zgodzę - Uzupełnienie faksem (26.3) prawidłowe wg mnie nie jest
Faks nie jest prawidłowym uzupełnieniem - jak bipi. Dla przykładu:
KIO 210/11
1. Złożenie w terminie wyznaczonym przez Zamawiającego zamiast dokumentu jedynie faksu zawierającego jego treść przy przesłaniu tego dokumentu w taki sposób, że dotarł on do Zamawiającego po terminie, nie pozwala uznać za spełnienie postawionego warunku.
2. Niezłożenie dokumentu w terminie wyznaczonym przez Zamawiającego a przesłanie jedynie jego treści faksem wywołuje taki skutek, jakby dokumentu nie uzupełniono.
Ok, to tak, wykonawca uzupełnia dok. faksem, oraz informuje że oryginał dojdzie np. za trzy dni, lecz będzie to jeden dzień po terminie na uzupełnienie, co robisz bipi?
Moim zdaniem, jeśli w wezwaniu do uzupełnienia oświadczeń, dokumentów lub pełnomocnictw wskaże się wyraźnie, że wykonawca powinien przesłać przedmiotowe dokumenty pisemnie oraz faksem do określonego terminu, wówczas wystarczające jest, że wykonawca w wymaganym terminie dostarczy dokumenty w formie faksowej, a oryginały prześle w terminie późniejszym.
Oczywiście, że wykluczam
Co robicie w takim przypadku:
Wykonawca został wezwany do uzupełnienia dokumentu z art. 26. ust. 3 gdyż dokument nie był kompletny. Termin na uzupełnienie jest do 10 lipca. W dniu wysłania zawiadomienia (5 lipca) otrzymuje kopie potwierdzoną za zgodność z oryginałem a następnie oryginał. Czy mogę przed terminem 10 lipiec dokonać wyboru?
Co robicie w takim przypadku:
Wykonawca został wezwany do uzupełnienia dokumentu z art. 26. ust. 3 gdyż dokument nie był kompletny. Termin na uzupełnienie jest do 10 lipca. W dniu wysłania zawiadomienia (5 lipca) otrzymuje kopie potwierdzoną za zgodność z oryginałem a następnie oryginał. Czy mogę przed terminem 10 lipiec dokonać wyboru?
Oczywiście - po co czekać ..
ola2003 napisał/a:Co robicie w takim przypadku:
A baaaaaa jasne
A ja mam tu wątpliwości. Jeżeli zamawiający przewiduje sposób uzupełnienia dokumentów w SIWZ w wezwaniu (napisane że można faksem), to uzupełnienie dokumentu może nastąpić w takiej formie jaka jest przewidziana.
Czy zamawiający jest uprawniony do takich zapisów w SIWZ?
Zamawiający nie może aktem niższego rzędu (jakim jest SIWZ) zmienić aktu wyższego rzędu jakim jest rozporządzenie.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc