1

Temat: przyjęcie wadium

powiedzcie mi jak praktykujecie w waszych jednostkach kwestie przyjęcia wadium. Tzn. trafiają się przypadki że Wykonawca przynosi oferte w kopercie a wadium w formie niepieniężnej osobno bez koperty. Jak wtedy się zachować czy na wadium powinna się znaleźć pieczątka przyjęcia wadium i godzina tak jak na ofercie?

2

Odp: przyjęcie wadium

Wykonawca majacy wadium w formie np. gwarancji ubezpieczeniowej  w osobnej kopercie to może albo zostawić wraz  z ofertą w kancelarii gdzie i na ofercie oraz na gwarancji będzie data wpływu i godzina albo przed złożeniem oferty uduje się do referatu zamówień publicznych i zostawia gwarancję (my potwierdzamy mu odbiór) a następnie składa ofertę w kancelarii.

3

Czyli mimo wszystko jeśli jest to oryginał wadium np. w gwarancji ubezpieczeniowej to należy umieścić pieczątkę wpływu i godzinę? a później z tą pieczątką wpływu po wyborze lub unieważnieniu odesłać. U mnie w jednostce panują różne zdania w tym temacie, że nie trzeba potwierdzać wpływu gwarancji jeśli nie jest w ofercie tylko osobno ale przecież skąd będę wiedzieć czy wpłynęło przed terminem składania ofert

4

Jesli gwarancja jest w osobnej kopercie to:
- albo zostawiają w kancelarii wraz z ofertą
- albo zanosza najpierw do referatu zamówień publicznych a potem ofertę do kancelarii

Chodzi o to by składana oferta była zabezpieczona wadium. Pieczątki sa na kopercie więc nie ma problemu. Gwarancje odsyłamy wraz z wyborem najkorzystniejszej oferty (prócz wykonawcy wybranego w postęowaniu itd.).

To zalezy od zamawiającego jak chce by oferta oraz wadium zostało złożone. Ważne jest to by w momencie złożenia  oferty była ona zabezpieczona wadium.

5

u mnie mają składać w kasie Urzędu gdzie kasjerka wpisuje datę i godz. wpływu. Jest to zawsze pół godz. przed otwarciem ofert....

6

A co za problem zawrzeć opis tego w SIWZ?
Ostatnio składaliśmy ofertę gdzie było to fajnie rozwiązane:
Oryginał gwarancji należało złożyć w kancelarii w osobnej kopercie a do oferty załączona kopia.
Dla bezpieczeństwa można wydawać potwierdzenie o której wpłynęło ew na kopercie pieczęć że wpłynęło o danej godzinie/dacie i osoba dostarczająca niech podpisze