1

Temat: Polisa OC

Opłacona Polisa OC wystawiona na inny podmiot niż wykonawca (spółka córka świadcząca inne usługi niż przedmiot zamówienia).
Wykonawca nie może powołać się na zasoby podm. trzeciego bo to potencjał ekonomiczny.
Teoretyczne jeżeli w chwili otwarcia ofert W nie ma takiej polisy to podlega wykluczeniu?

2

Odp: Polisa OC

Tak, ale wezwać do uzupełnienia trzeba.

3

Wezwać do uzupełnienia prawidłowej polisy.

4

jarosław napisał/a:

Wykonawca nie może powołać się na zasoby podm. trzeciego bo to potencjał ekonomiczny.

Może sie powołac, bo takie prawo daje mu dyrektywa klasyczna, a poza tym przeczytaj § 6 ust. 1 nowego rozporządzenia w sprawie dokumentów. Tam tez jest mowa o tym, że może korzystać z sytuacji ekonomicznej innych podmiotow.

5

Poza tym ostatnio pojawił się trend, że polisa to potencjał bardziej finansowy jak ekonomiczny i ostatnie wyroki KIO pozwalają wykazywać spełnienie warunku przez podmioty 3 wink

6

Wy mnie nie dołujcie tylko pocieszcie

7

Life is brutal wink

8

Polisa to wg UZP ekonomiczna zdolnosc wykonawcy:
http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;2138

Ale sedno sprawy to zgodnosc otrzymanej polisy z przedmiotem zamówienia.
Jesli otrzymana polisa jest niezgodna z przedmiotem zamowienia to musisz wezwac do zlozenia dobrej polisy.

9 (edytowany przez bipi 2013-06-14 11:40:56)

Karo napisał/a:

(...)przeczytaj § 6 ust. 1 nowego rozporządzenia w sprawie dokumentów. Tam tez jest mowa o tym, że może korzystać z sytuacji ekonomicznej innych podmiotow.(...)

Oj, chyba błądzisz wink
§ 1 ust. 6 pkt 1

10

Mea culpa  sad
A wszystko przez ten pośpiech  smile

11

Karo napisał/a:

Polisa to wg UZP ekonomiczna zdolnosc wykonawcy:

No, wg tej opinii nie jest to takie oczywiste...
(...)Podsumowanie:
- wykazanie się na etapie oceny spełniania warunków udziału w postępowaniu stosowną polisą ubezpieczeniową ma na celu wykazanie się przez wykonawcę określonym statusem ekonomiczno-finansowym, nie zaś ubezpieczenie danej inwestycji czy przedsięwzięcia gospodarczego, które jest przedmiotem zamówienia;(...)

12

Ojej bipi, ale Ty sie czepiasz   big_smile
Chodzilo mi o tytul tej opinii:
OPŁACONA POLISA LUB INNY DOKUMENT POTWIERDZAJĄCY, ŻE WYKONAWCA JEST UBEZPIECZONY OD ODPOWIEDZIALNOŚCI CYWILNEJ W ZAKRESIE PROWADZONEJ DZIAŁALNOŚCI ZWIĄZANEJ Z PRZEDMIOTEM ZAMÓWIENIA JAKO DOKUMENTY POTWIERDZAJĄCE EKONOMICZNĄ ZDOLNOŚĆ WYKONAWCY DO REALIZACJ

13

Ja bym na razie nie szalał, i nadal uznaję jako sytuacja ekonomiczna.

14

Ale faktycznie przepis par 1.6.1 rozporządzenia jest zastanwiający. Generując ogłoszenie mam możliwość zaznaczenia polisy i sprawozdania finansowego podmiotu 3.
Ustawa mówi o udostępnieniu potencjału finansowego.

15

Karo napisał/a:

Ojej bipi, ale Ty sie czepiasz   big_smile
Chodzilo mi o tytul tej opinii:
OPŁACONA POLISA LUB INNY DOKUMENT POTWIERDZAJĄCY, ŻE WYKONAWCA JEST UBEZPIECZONY OD ODPOWIEDZIALNOŚCI CYWILNEJ W ZAKRESIE PROWADZONEJ DZIAŁALNOŚCI ZWIĄZANEJ Z PRZEDMIOTEM ZAMÓWIENIA JAKO DOKUMENTY POTWIERDZAJĄCE EKONOMICZNĄ ZDOLNOŚĆ WYKONAWCY DO REALIZACJ

Oj, tam oj tam - ten typ tak ma - dlatego ja wolę korzystać z wyroków KIO a nie z opinii UZP - w razie czego odpowiadam przed KIO na rozprawie big_smile

16 (edytowany przez MIRAS 2013-06-14 12:57:00)

jarosław napisał/a:

Ale faktycznie przepis par 1.6.1 rozporządzenia jest zastanwiający. Generując ogłoszenie mam możliwość zaznaczenia polisy i sprawozdania finansowego podmiotu 3.
Ustawa mówi o udostępnieniu potencjału finansowego.

Fragment najnowszej opinii UZP:

"Celem potwierdzenia spełnienia przez wykonawcę warunku finansowego zamawiający, zgodnie z § 1 ust. 1 pkt 11 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 19 lutego 2013 r. w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawców, oraz form, w jakich dokumenty mogą być składane (Dz. U. poz. 231), zwanego dalej ?Rozporządzeniem?, może żądać opłaconej polisy, a w przypadku jej braku, innego dokumentu potwierdzającego, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia(...)"

17

MIRAS a możesz podać sygn. akt

18

Informator Urzędu Zamówień Publicznych nr 5/2013, str. 6

19

dzięki wink

20

Czyli "ostatnio" polisa OC to warunek finansowy a nie ekonomiczny. No i dobrze.

Pomóżcie mi rozwikłać związany z tą polisą taki dylemat.
Wykonawca złożył wyjaśnienie że podmiot na który wystawiona jest polisa (opłacona przez wykonawcę polisa na inny podmiot) nie posiada osobowości prawnej i nie jest odrębnym podmiotem gospodarczym, jest to prowadzona przez niego działalność. Jak zweryfikować taką zależność?
Wykonawca jednak przedstawił polisę OC jako zasób innego podmiotu (26.2b) tyle że nie dołączył pisemnego zobowiązania tego podmiotu. No i tu jest problem bo uzupełnionej polisy uznać nie mogę, a wyjaśnienia wykonawcy trudne do oceny.
W pierwszej polisie widzę dwie różne nazwy podmiotów ale papieru na to nie mam że to jedna i ta sama firma.