1

Temat: Spełnianie warunków udziału w postępowaniu a brak dokumentów

Ostatnio na szkoleniu jednego z bardziej znanych prowadzących usłyszałem opinię, że nieważne są złożone dokumenty, ważne jest Spełnianie przez W warunków udziału w postępowaniu.

Przykład:
wymagane są min. 2 rb na jakąś kwotę.
W daje referencje ale nie załącza wymaganego załącznika dot wykazu rb.
Wezwany do uzupełnienia nie uzupełnia.
Wykluczyłbym W z art. 24.2.4 i zabrałbym wadium bo nie uzupełnili dokumentu (46.4a).
Usłyszałem że źle bo wyklucza się tych którzy nie wykazali spełniania warunków udziału w postępowaniu, a nie który nie złożył dokumentów dot. spełniania warunków udziału w postępowaniu.
W związku z tym jeśli z referencji jestem w stanie wyczytać, że W spełnia warunki to ofertę należy uznać.
Dotyczy to również innych dokumentów (np wykazu osób nie ma, ale są kopie uprawnień, przynależności do Izby, itp).
Dla mnie trochę nowe podejście do sprawy.

Również wypowiedział się na temat grupy kapitałowej, że nie bez powodu zapisane to zostało w art. 26 gdzie mowa jest o warunkach udziału w postępowaniu. Dla niego jest to kolejny warunek udziału w postępowaniu.
Ma to znaczenie, gdyż ja ostatnio nie otrzymałem w ofercie takiej listy, wezwałem do uzupełnienia, nadal nie dostałem. Wykluczyłem W z art. 24b.3 i nie zabrałem wadium, gdyż nie znalazłem takiej podstawy.

Usłyszałem, że źle bym zrobił, gdyż ustawodawca zapisał, że wyklucza się W, który nie złożył listy. Natomiast ja nie mając żadnego dokumentu, nie wiem czy W miał złożyć listę czy oświadczenie, że nie należy do grupy kapitałowej, brak jest więc podstawy prawnej do tego wykluczenia.

Prowadzący szkolenie stwierdził, że jest to warunek udziału, należało Wykluczyć i zabrać wadium. (24.2.4 i 46.4a)

Co o tym sądzicie?

2

Odp: Spełnianie warunków udziału w postępowaniu a brak dokumentów

Sądzę, że działalność szkoleniowa jest naprawdę fajna i do tego żadnej odpowiedzialności za to, co się mówi smile.
Wyk. pokazuje tobie refer. tzn. że spełnia warunek, ale zgodnie z rozp. ws. dok. ma wykazać spełnienie warunku poprzez złożenie wykazu i refer.
Bardzo innowacyjne podejście, powiedziałby nawet zwodnicze.

3

Słyszałem już o takich podejściach że wystarczą referencje lecz..., przepis jest przepisem, a interpretacja zostaje dla każdego z osobna.

4

Ten szkolący to chyba trochę pobłądził - brak uzupełnienia = brak potwierdzenia spełniania warunków (o ile wezwanie bylo zasadne).
Przy liście, to można trochę podywagować - trochę racji ma szkolący biorąc pod uwagę stanowisko UZP (jest to kolejny warunek z grupy "negatywnych"). Jednak ja aż tak daleko bym nie poszedł...