1

Temat: odsetki od wadium

Czy kazdemu wykonawcy mam obowiązek zwrócic wadium wraz z odsetkami??Czy są jakieś wyjątki gdzie nie ma obowiązku zwracać wadium wraz z odsetkami.

2

Odp: odsetki od wadium

Nie ma wyjątku

3

nie ma wyjątków, wadium wpłacone w pieniądzu musi być przechowywane na r-k bankowym i odsetki które narosły należą do wykonawcy (oczywiście pomniejszone itd.)

4

no tak ale ja słyszalam ze jak nie ma wadia w zamowieniu publicznym to nie zwarca sie zodsetakmi tylko kwote wadia wpłacona

5

Nie ma odstępstw. Zwracasz wraz z odsetkami (art. 46 ust. 4 Pzp)

6

monaliza napisał/a:

jak nie ma wadia w zamowieniu publicznym to nie zwarca sie zodsetakmi tylko kwote wadia wpłacona

Jak nie ma wadium to sie go nie zwraca...

7

oki dzieki

8

ja zawsze zwracam wadia wraz z odsetkami ale mi ostatnio moja kierowniczka zarzucila ze jak nnie bylo w zamowieniu publicznym ogłoszone to nei zwracam z odsetkami ale jak dla mnie to mam wadium zwrócic i zwracam je z nalezytymi odsetkami....tak robilam od zawsze odkad przejełam to i tak moja poprzedniczka mnie uczyła i mowila...

9

monaliza napisał/a:

jak nnie bylo w zamowieniu publicznym ogłoszone to nei zwracam z odsetkami

Ale co nie było ogłoszone - że wadium bedzie zwrócone z odsetkami?

10

nie no wadium ze nie bylo w zamowieniu publicznym ogloszone tak ja zrozumialam moja kierowniczke nie wiem moze cos pokreciłam ale tak powiedziala..

11

ogólnie mowiąc zwracay wadia wraz z odsetkami i tyle

12

Nasza księgowość zwraca wadia w wysokości nominalnej.
Czy u was ktoś bawi sie w wyliczanie tych wszystkich odsetek itp?

13

tak my oddajemy wadia wraz z odsetkami wyliczamy je ale nie pomniejszamy o prowizje bankowa i o oplate przelewow...

14

oczywiącie - ja daję pismo do księgowości że mają zwrócić wadium wraz z odsetkami pomniejszone o koszty.... i już!

15

danaug napisał/a:

oczywiącie - ja daję pismo do księgowości że mają zwrócić wadium wraz z odsetkami pomniejszone o koszty.... i już!

ciekawe czy faktycznie to robią wink

16

W porządnych firmach napewno tak robią. U Ciebie Piotrze jest inaczej? Dziwne...

17

jacek0707 napisał/a:

W porządnych firmach napewno tak robią.

Świrek muchomorek... tongue

18

Zapewniam Cię że robią tak jak mówię!
po drugie, wadium składane jest przecież na koncie depozytowym, jeżeli nie zwracasz odsetek to masz nienależne dochody (i co z nimi robisz?)

19

Piotr przelewa je na swoje konto... wink

20

danaug napisał/a:

jeżeli nie zwracasz odsetek to masz nienależne dochody

A skąd wiesz, że mam dochody? Może do tego dopłacam?

21

Do czego dopłacasz? Do kasy firmy? Chyba, że spłacasz pożyczkę wink