1

Temat: Dokument określający zasady reprezentacji

wymagałem w siwz od wykonawców
..............Dokument określający zasady reprezentacji oraz osoby uprawnione do reprezentacji wykonawcy, a jeżeli wykonawcę reprezentuje pełnomocnik także pełnomocnictwo określające zakres umocowania podpisane przez osoby uprawnione do reprezentowania wykonawcy. Pełnomocnictwo to musi zostać dołączone do oferty i musi być złożone w oryginale lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem (kopia pełnomocnictwa powinna być poświadczona notarialnie).......................   
jak wykonawca nie dostarczył mi wydruku CEIDG to mogę sobie wydrukować z CEIDG , mając na uwadze ostatnie debaty na forum odnośnie daty wydruku, ale to oczywiście dotyczyło kwestii upadłości itp  i wykazania braku pods do wykluczenia

a ja wymagałem odnośnie reprezentacji podmiotu,

czy moe sam wydrukować i dołączyć, na potwierdzenie że kowalski który podpisał mógł reprezentować firmę,
moim zdaniem nie ma przeszkód ???
czy wzywac do uzupełnienia ??

2

Odp: Dokument określający zasady reprezentacji

Wzywać do uzupełnienia - ale co ?

3

i tu dziura w ustawie, jeżeli nie dołączył wydruku sami sobie drukujemy i dołączamy do arkusza oceny oferty na dzień jej składania

4

działalność jednoosobowa, więc widzę z formularza oferty że firma X P. Kowalski i podpisał P Kowalski ale chce wiedzieć czy może/reprezentuje podmiot, więc żądałem Dokument określający zasady reprezentacji  = CEIDG wydruk. ale rodzi się pytanie czy można wezwać do uzupełnienia bo przecież nie jest to dok. z rozporządzenia ...

5

Gordon napisał/a:

CEIDG wydruk. ale rodzi się pytanie czy można wezwać do uzupełnienia bo przecież nie jest to dok. z rozporządzenia ...

Owszem jest.
§ 3 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia. Przeczytaj uważnie.
Fakt, że żądasz tego na potwierdzenia braku podstaw do wykluczenia, ale przy okazji masz reprezentację.
Powinien Ci złożyć to z ofertą.

6

No nie tak szybko Karo - jesli nie żądał potwierdzenia o braku podstaw do wykluczenia na podstawie 24.1.2 to nie może żądać uzupełnienia - w ogóle IMO nie powinien wymagać jako takiego dokumentu określającego zasady reprezentacji (oprócz pelnomocnictw).

7

Mi chodzi o to ze zaswiadczenie z CEIDG jest dokumentem wymienionym w rozporządzeniu. I tyle.
Jesli Gordon nie żądał KRS-u i CEIDG to oczywistym jest ze tego nie uzupelni na podstawie 26.3.
Wtedy pozostaje zdrowy rozsądek i logiczne myslenie, że skoro wykonawca prowadzi jednoosobową działalność  i w nazwie takiej dzialalnosci ma wpisane swoje nazwisko i zamawiajacy moze sobie w CEIDG sprawdzic ze to prawda i tym nazwiskiem podpisana jest oferta z zalacznikami, to ja nie moge dostrzec gdzie tu jest problem i co tu wyjasniac i ustalac?

8

Po pierwsze jeśli nie wymagałeś odpisu z KRS lub CEIDG to nie wzywasz do uzupełnień.
Po drugie chodzi tutaj z tego co czytałam o pełnomocnictwo itp.
Jesli wykonawca prowadzi samodzielnie działalność gosp. (CEIDG) to po podpisie zazwyczaj wiadomo, czy  podpisał własciciel firmy. Jesli chodzi o spółki to jeśli podpisują osoby które nie moga składac oświadczeń woli w imieniu spółki wtedy muszą przedstawić pełnomocnictwo. Osoby podpisujące pełnomocnictwo tj. które sa upowaznione do składania oświadczen woli w imieniu spółki np. prezes zarządu samodzielnie lub dwaj członkowie zarządu łącznie lub członek zarządu i prokurent itd. sa wymienione w KRS. Jesli nie wymagałesś KRS ani CEIDG to możesz sprawdzić na stronie internetowej i pobrac sobie druk KRS danej firmy by to sprawdzić.

9

Gordon napisał/a:

1. czy moe sam wydrukować i dołączyć, na potwierdzenie że kowalski który podpisał mógł reprezentować firmę,
2. moim zdaniem nie ma przeszkód ???
3. czy wzywac do uzupełnienia ??

1) możesz - jak chcesz mieć potem problemy
2) moim zdaniem: są, to na wykonawcy ciąży obowiązek wykazania że oferta jest podpisana prawidłowo - nie jest to zadanie zamawiającego
3) wzywać.