1

Temat: zażalenie wykonawcy

Przetarg nieograniczony na roboty budowlane poniżej progów. Zamawiający wezwała wykonawcę do wyjaśnień w sprawie załączononych referencji, gdyż miał podstawy twierdzić, że są nieprawdziwe. Wykonawca złożył stosowne wyjaśnienia i zamawiający uznał, że referencje są ok i wybrał ofertę wykonawcy jako najkorzystniejszą. Drugi z kolei wykonawca złożył zażalenie do zamawiającego i poinformował, że te referencje wystawione przez firmę x są nie prawdziwe, gdyż ta firma nie mogła wziąć podwykonawców i dlatego nie mogła wystawić referencji jako wykonawca podwykonawcy... Co mam zrobić z takim zażaleniem??

2

Odp: zażalenie wykonawcy

Do Radcy prawnego, a on niech szykuje wniosek do prokuratury.

3

A ja bym się tak nie spieszył z tą prokuraturą - pytanie brzmi: czy na pewno nie mógł mieć podwykonawców? Jeżeli ten drugi to wykazał, dopiero wtedy zastanowiłbym się o doniesieniu o domniemaniu popełnienia przestępstwa z art. 297.1 kk.

4

ale co ja z punktu widzenia Zamawiajacego mam do tego... do prokuratury niech sobie inwestor podaje wykonawce bo to jego interes... ja pytam z punktu widzenia zamawiającego co mam zrobic??? referencje są prawidłowe, bo w koncu wystawił je wykonawca podwykonawcy i podwykonawca (czyli mój wygrany) mial prawo żądać ich od wykonawcy, a że wykonawca nie mial prawa wziąć podwykonawcy to juz inna sprawa, która mnie moim zdaniem nie dotyczy. tylko nie wiem czy mam racje, gdyż moje doświadczenie w przetargach na roboty budowlane jest małe...

5 (edytowany przez bipi 2013-06-25 09:10:03)

alicja190604 napisał/a:

ale co ja z punktu widzenia Zamawiajacego mam do tego... do prokuratury niech sobie inwestor podaje wykonawce bo to jego interes...

No akurat masz wink ... zobacz sobie art. 297.2 kk wink
Jeśli chodzi o dalsze postępowanie, to jeśli tamten tylko napisał, ale nie dołączył żadnych dokumentów czy oświadczeń które uprawdopodobniłyby oszustwo, to rozstrzygasz normalnie, tak jakby to zażalenie nie wpłynęło wink

6

Firma która złożyła zażalenie dołączyła pismo od inwestora, że nic nie wie aby mój wybrany wykonawca wykonywał roboty i że nie miał prawa być podwykonawcą, ale z drugiej strony mam umowę między moim wybranym wykonawcą, że jako podwykonawca wykonywał te roboty... więc mam potwierdzenie referencji, a że tamten nie mógł wziąć podwykonawców to już wydaje mi się że nie jest to moja sprawa...

7

W tym przypadku to na wykonawcy ciąży obowiązek udowodnienia, że wykonawca który został wybrany w danym postępowaniu złozył nieprawdziwe informacje/referencje. Ty jako zamawiający dopełniłeś swojego obowiązku tj. miałes wątpliwości co do referencji, wezwałeś do złożenia pisemnych wyjaśnień i oceniłeś je podejmując decyzję że wszystko jest OK.

8

eva napisał/a:

Ty jako zamawiający dopełniłeś swojego obowiązku tj. miałes wątpliwości co do referencji, wezwałeś do złożenia pisemnych wyjaśnień i oceniłeś je podejmując decyzję że wszystko jest OK.

i jeszcze:

Zarzuty bez dowodów to zniesławienie, pomówienie, obmówienie, oszczerstwo - też karane. Powiadomić wykonawcę wybranego niech ściga żalącego się.