1

Temat: RB

Dzień dobry.
Proszę o skorygowanie jeżeli myślę błędnie.
Mam przyznane środki w wysokości np. 122 000, wartość kosztorysowa wynosi brutto również 122 000,00 zł. Do protokołu szacuję wartość zamówienia oczywiście  100 000 (wartość netto kosztorysu)
Przyznane środki, czyli 122 000 muszą mi wystarczyć na całą inwestycję, tzn z tej kwoty muszę zapłacić np. 2000,00 za nadzór inwestorski.
Chcę podjąć próbę ogłoszenia przetargu, może znajdzie się wykonawca, którego cena usługi będzie niższa niż nasza wartość szacunkowa.
W takiej sytuacji , kwota na otwarciu ofert będzie niższa niż wartość szacunkowa.
Czy takie postępowanie jest dopuszczalne i zgodne z  ustawą PZP?

Remontowany będzie budynek na zewnątrz tj. remont elewacji ze zmianą kolorystyki, malowanie drzwi, okien itp. Posiadam opis do projektu remontu i kolorystyki elewacji.
Czy mogę w ogłoszeniu i SIWZ  zapisać ,że u Zamawiającego jest do wglądu opis do projektu remontu i kolorystyki elewacji i że należy zastosować wymienione w nim rozwiązania lub równoważne? W tym opisie  podane są nazwy farb
Czy jednak powinnam to wszystko opisać w SIWZ?

W ślepym kosztorysie , mam zapisane np. drzwi Horman, farba Tkurilla - czy mam dopisać lub równoważne czy te zmiany powinien nanieść kosztorysant.

2

Odp: RB

po pierwsze nie morzesz ogłosić przetargu - brakuje ci 2.000 chyba że zrezygnujesz z nadzoru, może macie włanego człowieka z uprawnieniami - (przy tych robota nie jest konieczny insp. - ale nie radzę z niego rezygnować)
po drugie - nie możesz pisać "do wglądu u zamawiającego" wszystko musi być na stronie, a nazw własnyuch nie radzę używać (przedmiary do poprawki) zapis równoważne nic nie mówi jeżeli nie opiszesz co to znaczy równoważne (tylko narobisz sobie kłopotów

3

danaug napisał/a:

po pierwsze nie morzesz ogłosić przetargu - brakuje ci 2.000

Może ogłosić smile

4

Jak wyżej.

5

Jak wyżej i wyżej

6

Emi gdzie byłaś jak Cie nie było? smile

7

Wakacjowałam się zarobkowo wink

8

Wioletta nie możesz dać takiego zapisu w SWIZ, że u Zamawiającego jest do wglądu opis do projektu remontu i kolorystyki elewacji i że należy zastosować wymienione w nim rozwiązania lub równoważne.
cięzka sprawa z tym przetargiem, tez kilka razy miałam podobną sytuację, przetarg ogłaszałam i do tej pory przechodziło. Radze Ci porozmawiać z jakimś ewentualnym wykonawcą co do wysokości zamówienia. Zalezy jeszcze jakie materiały zostały ujete w kosztorysie, czy ceny nie są zaniżone.
Zawsze można też "dogadać" się z Wykonawcą w trakcie realizowania inwestycji.

9

Dziękuję bardzo za informację, które oznaczają, że
1. Mogę ogłosić postępowanie pomimo braku 2.000 na nadzór z którego nie chcę zrezygnować,
2. Kosztorys ślepy -do poprawki
3. Opis kolorystyki obowiązkowo jako załącznik do SIWZ

Dziękuję wszystkim i miłego dnia.

10

Czy ktoś może mi podpowiedzieć, który to art. mówi o zamieszczeniu przedmiarów, szkiców itp. na stronie internetowej. Kosztorysant robi zdziwioną minę, że chcę te dokumenty w wersji elektronicznej.

Pozdrawiam

11

42.1 - dokumenty o których piszesz to część siwz

12

Dziękuję Marko.