51

Odp: brak jednego członka komisji

Są też komisje 5-osobowe. Ale większość ogranicza się do minimum smile

52

jarosław napisał/a:

Otwarcie ofert to nie czynność.

Czynność - i to bardzo ważna - niepowtarzalna wink

53

A ja uważam że nie jest to czynność której musi dokonać KP. To może zrobić sekretarka.

54 (edytowany przez bipi 2013-06-26 09:56:31)

A czy ja gdzieś napisałem, że to komisja musi dokonywać tej czynności??? wink
Wg mnie otwarcia ofert może dokonać np. sprzątaczka. smile
PS. Nie zmienia to faktu, że jest to czynność niepowtarzalna wink

55

bipi napisał/a:
nina napisał/a:

Jesli komisja została powołana zarządzeniem ...

A dlaczego jeśli nie zarządzeniem, to może byc jedna osoba??? Jeśli to będzie np. decyzja???

jak zwał atak zwał to zależy od jednostki jeśli powołujesz komisie z podstawą prawną pzp dot ilości min. członków koisji  to musisz to przestrzegać jak nie powołujesz komisji bo nie musisz lub powołujesz ale nie przytaczasz podstawy pzp jak ww. to może być jedna osoba.

56

Marcel napisał/a:

Jest problem, osobiście stosownym pismem powołał bym nowego (trzeciego członka).

Bo to jest normalne podejście.

57

nina napisał/a:

jeśli powołujesz komisie z podstawą prawną pzp dot ilości min. członków koisji  to musisz to przestrzegać jak nie powołujesz komisji bo nie musisz lub powołujesz ale nie przytaczasz podstawy pzp jak ww. to może być jedna osoba.

Czyli uważasz, że jeśli napiszę: powołuję komisję do przeprowadzenia postępowania o udzielenie zamówienia publicznego..., to nie muszę stosować Pzp w tym zakresie, a jeśli napiszę: Na podstawie art. 19 ust. 2 ustawy Pzp powołuję komisję do przeprowadzenia postępowania... to muszę stosować Pzp??? Ja jestem innego zdania...

58

Art. 19 ust. 2 nie pozostawia złudzeń - przepisy niniejszego rozdziału stosuje się.

Natomiast widzę jakąś możliwość obejścia tego jakby powołało się np. grupę wybierającą. Działałaby ona na podstawie regulaminu jednostki.

59

bipi napisał/a:
nina napisał/a:

jeśli powołujesz komisie z podstawą prawną pzp dot ilości min. członków koisji  to musisz to przestrzegać jak nie powołujesz komisji bo nie musisz lub powołujesz ale nie przytaczasz podstawy pzp jak ww. to może być jedna osoba.

Czyli uważasz, że jeśli napiszę: powołuję komisję do przeprowadzenia postępowania o udzielenie zamówienia publicznego..., to nie muszę stosować Pzp w tym zakresie, a jeśli napiszę: Na podstawie art. 19 ust. 2 ustawy Pzp powołuję komisję do przeprowadzenia postępowania... to muszę stosować Pzp??? Ja jestem innego zdania...

A to, że jesteś innego zdania to dobrze. A ja uważam jak pesz. ja osobiście mam reg. wew. i mam komisję 4 osobową zawsze.

60

A jaka jest podstawa prawna powołania czegoś innego niż komisja przetargowa. Są 2 drogi.
Albo zamawiający nie ma komisji i czynności w postępowaniu wykonują jego pracownicy,
albo zamawiający powołuje komisję przetargową na podstawie art. 19.
Nie sądzę żeby przepisy regulujące działanie naszych instytucji (np. ustawa o samorządzie g.,p.,w.) dawały podstawę do powołania komisji przetargowej.
Zamawiający może zostać zaskoczony jak się okaże że "komisja" powołana na podstawie przepisów pozwalających organizować pracę urzędu w istocie uznana zostanie za Komisję Przetargową. Przepisy ustawy Pzp w zakresie organizacji systemu zamówień publicznych to w/g mnie przepisy szczególne i odmienne uregulowanie niż to wynika z ustawy Pzp może zostać zakwestionowane.
Oczywiście można pozostawić wszystko na poziomie komórki organizacyjnej i zakresu czynności pracownika, ale powoływanie się przez zamawiającego na komisję jeżeli nie jest ona powołana na podstawie ustawy Pzp jest w/g mnie nieprawidłowe.

61

Popieram! wink

62

u mnie też zawsze komisja min. 4 osobowa, w razie nieobecnosci jednego z nich nadal mam 3 członkow i nie ma problemu