26

Odp: Czy zapisy w SIWZ są zgodne z prawem?

tak, KRK każdego członka

27

mimo zapisu z KRS pisze, że oświadczenie woli w zakresie praw i obowiązków majątkowych składają w imieniu spółdzielni dwaj członkowie zarządu lub jeden członek zarządu i pełnomocnik?

28

Mimo zapisu, zamawiający prawidłowo wezwał do uzupełnienia oferty.

29

Co do tych zaświadczeń o uprawnieniach również spotkałem się z takim podejściem zamawiających jak wcześniej. Mają świadomość że przepisy nie uprawniają ich do wymagania tych dokumentów ale ich żądają. A wykonawcy najczęściej je dostarczają. Mimo wszystko uważam że mogą mieć więcej z tym problemów niż korzyści.

Niestety, muszę to powiedzieć, na podstawie ostatnio badanych przeze mnie dokumentów (wykazu osób) zdarza się że wykonawcy kłamią. Zdarza się że ci wykonawcy wygrywają, a wtedy zaczyna się cyrk jak ktoś realizuje usługę/robotę nie mając do tego wymaganych uprawnień. Bardzo szkoda że zlikwidowano przepis umożliwiający żądania dokumentów potwierdzających posiadanie uprawnień.

30

dlatego ja uważam że ustawa Pzp jest dla W. a nie dla Z.:-((

31

Marta napisał/a:

dlatego ja uważam że ustawa Pzp jest dla W. a nie dla Z.:-((

A ja uważam, że Pzp jest dla (do) D... wink

32

magda19831 napisał/a:

Możesz mi podpowiedzieć jakie to jeszcze błedy ?  Najgorsze jest to, że zamawiający jest przekonany o tym, że to on ma rację. Powiedziałam przez telefon że nie mają prawa żądać uprawnień kierownika budowy a on na to że on chce i już.....

błąd -jaki TELEFON pismo o nieprawidłowościach lub odwołanie na zapisy siwz