Temat: RB
Dzień dobry.
Proszę o skorygowanie jeżeli myślę błędnie.
Mam przyznane środki w wysokości np. 122 000, wartość kosztorysowa wynosi brutto również 122 000,00 zł. Do protokołu szacuję wartość zamówienia oczywiście 100 000 (wartość netto kosztorysu)
Przyznane środki, czyli 122 000 muszą mi wystarczyć na całą inwestycję, tzn z tej kwoty muszę zapłacić np. 2000,00 za nadzór inwestorski.
Chcę podjąć próbę ogłoszenia przetargu, może znajdzie się wykonawca, którego cena usługi będzie niższa niż nasza wartość szacunkowa.
W takiej sytuacji , kwota na otwarciu ofert będzie niższa niż wartość szacunkowa.
Czy takie postępowanie jest dopuszczalne i zgodne z ustawą PZP?
Remontowany będzie budynek na zewnątrz tj. remont elewacji ze zmianą kolorystyki, malowanie drzwi, okien itp. Posiadam opis do projektu remontu i kolorystyki elewacji.
Czy mogę w ogłoszeniu i SIWZ zapisać ,że u Zamawiającego jest do wglądu opis do projektu remontu i kolorystyki elewacji i że należy zastosować wymienione w nim rozwiązania lub równoważne? W tym opisie podane są nazwy farb
Czy jednak powinnam to wszystko opisać w SIWZ?
W ślepym kosztorysie , mam zapisane np. drzwi Horman, farba Tkurilla - czy mam dopisać lub równoważne czy te zmiany powinien nanieść kosztorysant.