1

Temat: roboty dodatkowe?? zamienne

Witam!
Budujemy kanalizację, w trakcie prac znacznie podniósł się poziom wody, w stosunku do wykonanej dokumentacji, prace zostały wstrzymane. Został wezwany geolog i potwierdził wzrost poziomu wód. Ustalono wspólnie z projektantem, wykonawca o geologiem, że trzeba wykonać doprojektowanie dodatkowych przepompowni i spłycić kanalizację. Czy dla Zamawiającego czy są to roboty dodatkowe, zamienne, uzupełniające bo mamy już mętlik w głowie. proszę o podpowiedź.

2

Odp: roboty dodatkowe?? zamienne

dla mnie sa to dodatkowe, niezbedne aby zakonczyc zadanie podstawowe
uzupelniajace -wystepuja po wykonaniu podstawowego zadania

3

Marta napisał/a:

uzupelniajace -wystepuja po wykonaniu podstawowego zadania

Dlaczego???

4

Uzupełniające również mogą wystąpić w trakcie trwania zamówienia.

5 (edytowany przez Marta 2013-07-02 10:35:53)

art. 67 ust. 1 pkt 6) w przypadku udzielenia w okresie 3 lat od udzielenia zamówienia podstawowego...zamówień uzupelniających
czyli od podpisania umowy 3 lata, ok niech wam bedzie ale tutaj sa to r.dodatkowe

6

Roboty dodatkowe- roboty mieszczące się w zakresie przedmiotu zamówienia podstawowego

Zamówienie dodatkowe- to prace wykraczające poza zakres zamówienia podstawowego - jest to nowe zamówienie.

Zamówienia uzupełniające - mozna udzielić w okresie 3 lat od udzielenia zamówienia podstawowego stanowiących nie więcej niż 50% (r. bud., usługi) / 20% (dostawy) wartości zam. podstawowego i polegających na powtórzeniu  tego samego rodzaju zamówienia, jesli zam. zostało udzielone w trybie przetargu nieograniczonego oraz ujęte w SIWZ oraz w BZP (ogłoszeniu o zamóiweniu.

7

eva napisał/a:

Roboty dodatkowe- roboty mieszczące się w zakresie przedmiotu zamówienia podstawowego
Zamówienie dodatkowe- to prace wykraczające poza zakres zamówienia podstawowego - jest to nowe zamówienie.

A skąd Koleżanka taką definicję wytrzasnęła (chodzi o rozgraniczenie)?
Czy spłycenie kanalizacji i montaż dodatkowych pomp to nie są roboty dodatkowe??? Bo zamówieniem dodatkowym są na pewno.

8

roboty dodatkowe to co innego niż zamówienie dodatkowe

Roboty dodatkowe zgodnie z opinią UZP z 26 sierpnia 2009 r. - roboty opisane w projekcie budowlanym wchodzą w zakres zamówienia podstawowego, nawet jeśli nie zostały ujęte w projekcie wykonawczym lub przedmiarze, bądź też zachodza inne rozbiezności pomiędzy tymi dok. a proj. bud.  nie wymaga zawarcia z wykonawcą aneksu do umowy podsytawowej ani też umowy na roboty dodatkowe. Natomiast roboty nieprzewidziane w projekcie bud. , nie moga być uznane za roboty objęte zamówieniem podstawowym. Wynika to z zasady nadrzędności projektu wyk. nad przedm. robót i projektu bud. nad proj. wyk.

Roboty dodatkowe wykraczają poza zakres zamówienia podstawowego - NOWE ZAMÓWIENIE. Zamawiający przeprowadza postepowanie w trybie zamówienia z wolnej ręki po ścisłym spełnieniu przesłanek z art. 67 ust. 1 pkt 5 ustawy - jest to nowa procedura.
Zamawiający jest zobowiązany do:
- opisania przedmiotu zamówienia
- dokonania szacowania wartości zamówienia
- negocjacji z wykonawcą
- zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego - NOWA UMOWA
itd.

9 (edytowany przez bipi 2013-07-02 13:30:39)

W tym momencie Koleżanka sama sobie przeczy i troszkę plącze się z zeznaniach wink
Najpierw Kolezanka pisze:
(...)Roboty dodatkowe- roboty mieszczące się w zakresie przedmiotu zamówienia podstawowego(...)
Po czym dalej:
(...)Roboty dodatkowe wykraczają poza zakres zamówienia podstawowego - NOWE ZAMÓWIENIE(...)
to wreszcie jak jest???
Poza tym ja nigdy nie twierdziłem, ze roboty dodatkowe są tożsame z zamówieniami dodatkowymi, aczkolwiek uważam (i wskazuję), że mogą być tożsame, lecz nie muszą (oczywiście w dużym uproszczeniu). wink

10 (edytowany przez eva 2013-07-02 15:01:53)

Rozpędziłam się w pisaniu i nie zauważyłam błędu - winno być wink:

Roboty dodatkowe zgodnie z opinią UZP z 26 sierpnia 2009 r. - roboty opisane w projekcie budowlanym wchodzą w zakres zamówienia podstawowego, nawet jeśli nie zostały ujęte w projekcie wykonawczym lub przedmiarze, bądź też zachodza inne rozbiezności pomiędzy tymi dok. a proj. bud.  nie wymaga zawarcia z wykonawcą aneksu do umowy podsytawowej ani też umowy na roboty dodatkowe. Natomiast roboty nieprzewidziane w projekcie bud. , nie moga być uznane za roboty objęte zamówieniem podstawowym. Wynika to z zasady nadrzędności projektu wyk. nad przedm. robót i projektu bud. nad proj. wyk.

Zamówienie dodatkowe- wykraczają poza zakres zamówienia podstawowego - NOWE ZAMÓWIENIE. Zamawiający przeprowadza postepowanie w trybie zamówienia z wolnej ręki po ścisłym spełnieniu przesłanek z art. 67 ust. 1 pkt 5 ustawy - jest to nowa procedura.
Zamawiający jest zobowiązany do:
- opisania przedmiotu zamówienia
- dokonania szacowania wartości zamówienia
- negocjacji z wykonawcą
- zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego - NOWA UMOWA
itd.

Pytałeś się bipi skąd to wzięłam więc napisałam wink

11

Uważałbym na te definicje - IMO zostały stworzone tylko dla potrzeb UZP. Poza tym moim zdaniem (i nie tylko) nie są zbytnio trafione. Powiem tylko tyle, że w Dyrektywie 2004/18/WE art. 31 mówi właśnie o dodatkowych robotach budowlanych (art. 31 dotyczy przesłanek zastosowania procedury negocjacyjnej bez ogłoszenia - czyli m.in. Nasza wolna ręka):
(...)a) w odniesieniu do dodatkowych robót budowlanych lub usług nieuwzględnionych we wstępnie rozpatrywanym projekcie lub w pierwotnej umowie, które jednak z powodu nieprzewidzianych okoliczności stały się niezbędne dla realizacji robót budowlanych lub usług opisanych w wyżej wskazanych dokumentach, pod warunkiem że zamówienia udziela się wykonawcy realizującemu te roboty budowlane lub usługi:
? gdy takich robót budowlanych lub usług nie można oddzielić technicznie ani ekonomicznie od pierwotnego zamówienia bez przysporzenia poważnych niedogodności instytucjom
zamawiającym, lub
? gdy takie roboty lub usługi są absolutnie niezbędne dla zakończenia realizacji zamówienia, mimo iż można je wyodrębnić z realizacji pierwotnego zamówienia.
Łączna wartość zamówień udzielonych w celu realizacji dodatkowych robót budowlanych lub usług nie może jednak przekroczyć 50 % kwoty, na którą opiewa pierwotne zamówienie;(...)

W tym wypadku jakoś te definicje nie współgrają z Dyrektywą - czyż nie tak?

12

To tak samo jak z wyrokami KIO wink
Co wyrok w danej sprawie inna interpretacja itd.
W ZP niestety nie wszystko jest jasne na 100%
Jeśli chodzi o roboty dodatkowe i zamówienie dodatkowe są również różne interpretacje - jedną z nich przedstawiłam wink ale do zamawiającego należy decyzja jak to zinterpretuje i czy z tym się zgadza.
Tak przy okazji jesli chodzi o zapisy  dot. projektu w #10 to dodatkowo jest opinia Ministerstwa Infrastruktury która została skierowana do zaopiniowana przez Prezesa Urzędu Zamówień Publicznych gdzie Prezes pismem z dnia 28.08.2009 udzielił odp.

13

Kiedyś bym to zrobił tak:
Roboty uzupełniające w ramach umowy (aneks), jeżeli jest to wynagrodzenie kosztorysowe, na podstawie cen kosztorysu ofertowego.
Roboty dodatkowe jako zamówienie dodatkowe - wszystko to co nie ujęte w projekcie i nie wycenione. Oczywiście po spełnieniu przesłanek art 67.
Ale Hubal mnie zbeształ i teraz to już nie wiem jak bym zrobił wink