1 (edytowany przez justynka2252 2013-07-03 07:09:55)

Temat: kryteria oceny ofert

Witam. Muszę ogłosić przetarg na dozywianie dzieci w szkołach.

Chcę dać kryterium: cena 50%, odległość kuchni od miejsca dowożenia posiłków 50%
Nie wiem czy mogę przyjąć takie kryterium, jest to usługa niepriorytetowa i nie ma zakazu ustalania kryteriów oceny ofert na podstawie właściwości wykonawcy.

czy takie kryterium mogę przyjąć.

2

Odp: kryteria oceny ofert

Ale czy to ma być catering, czy dzieci muszą iść do stołówki ??

3

Catering

4

to odległość kuchni nie ma znaczenia -  raczej polecam - czas dostawy w wymogach przedmiotowych

5

Czas dostawy - pół biedy, ale też chyba nie jest to najlepszy pomysł. Jedzenie będzie dostarczane na określoną godzinę, więc po stronie wykonawcy leży ustalenie ile wcześniej musi wyjechać.

Żądamy oczywiście jedzenia o określonej temp. w momencie odbioru transportu.

Ewentualnie możesz "zawężać"  określając czas dowozu jedzenia zareklamowanego. Będziesz je potrzebować przecież w przeciągu np. 30 minut, a nie dwóch dni.

6

czas dostawy

- np. oznacza to - Wykonawca będzie dowoził  posiłki we własnych termosach i pojemnikach oraz  własnym transportem dopuszczonym przez właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej, przystosowanym do przewożenia ciepłej żywności co najmniej na 30 minut przed wydawaniem posiłków. Posiłki muszą posiadać formę gotowych potraw.

7

Tylko jak to byś chciał punktować?

8

Dlatego pisałem, iż w wymogach przedmiotowych  - a nie podmiotowych wykonawcy.

9

a czy jak zastosuje jednak tą odległość, to czy moge miec zarzut nieuczciwej konkurecji?

10

Czytając między wierszami to takie właśnie masz założenie. Czy się mylę?

11

nie dokońca;)

Ogłaszaliśmy juz przetarg- kruterium 100% cena, wygrała firma 150 km od naszej miejscowości.Spóźniali się, posiłki nie zawsze ciepłe itd.

nie chce mi sie poprostu znowu szarpać z wykonawcą, i wolałabym żeby ta firma była bliżej, ale z drugiej strony nie chcę, żeby ktos mi zarzucił ,że jestem niekonkurecyjna.

12

nie wykluczę żadnego wykonawcy, tylko ci którzy maja blizej kuchnie dostaną wiecej punktów-

13 (edytowany przez Darek W. 2013-07-03 11:13:21)

justynka2252 napisał/a:

nie wykluczę żadnego wykonawcy, tylko ci którzy maja blizej kuchnie dostaną wiecej punktów-

No i słusznie - uzasadnienie masz na to -

14 (edytowany przez bipi 2013-07-03 11:15:50)

justynka2252 napisał/a:

a czy jak zastosuje jednak tą odległość, to czy moge miec zarzut nieuczciwej konkurecji?

A jak chcesz punktować? To jest wg mnie rozstrzygające. Na Twoim miejscu albo określiłbym na sztywno odległość od kuchni, albo tak jak przedmówcy określił czas dowozu ale też na sztywno. Dla bezpieczeństwa "obostrzyłbym" umowę wpisując wysokie kary za opóźnienia w dostarczaniu posiłków oraz równie wysokie za temperaturę niższą od minimalnej dopuszczalnej. Nie bawiłbym się w punktowanie tych rzeczy.
PS. Łącznie z odstąpieniem od umowy z winy Wykonawcy np. po trzykrotnym zaistnieniu przesłanek do kar (o których pisałem).

15

Punkty będą przyznawane według następującego wzoru:

On
P  =   ----------   x 100 pkt. x waga 50%
           Ob

gdzie:
P    - oznacza liczbę punktów przyznanych badanej ofercie
On    - oznacza najmniejszą odległość wynikającą ze złożonych             ofert
Ob    - oznacza odległość kuchni z oferty badanej.

W sytuacji kiedy Wykonawca nie poda adresu kuchni, w której przygotowywane będą posiłki otrzyma w kryterium zero punktów.

WSZYSTKO WIEM O KARACH I ROZUMIEM , TYLKO TO JEST STRASZNIE PRACOCHŁONNE, A JAK ZAMÓWIENIA SA TWOIM TYLKO DODATKOWYM ZAJĘCIEM DO PRACY , TO NIE CHCE ZA BARDZO SIĘ PRODUKOWAĆ PRZY NICH.

16

Nie krzycz wink

17

poniosło mnie wink