1

Temat: uzupelniane dokumenty z art. 26 ust 3

muszą być uzupełnione tylko i wyłacznie w formie pisemmnej-oryginal lub kopia za potwierdzeniem oryginalu
dobrze mysle?

2

Odp: uzupelniane dokumenty z art. 26 ust 3

Tak - nie faksem

3 (edytowany przez Marta 2013-06-14 10:22:49)

tylko i wylacznie pisemnie, to mialam na mysli ,tak jak oferty, tak?

4

Po prostu, musi być zachowana forma pisemna, faks taką nie jest.

5

a jeśli piszecie pismo o uzupełnienie to wpisujecie formułkę iż jeśli nie złoży zostanie wykluczony na podstawie art. 24 ust. 2 pkt. 4? czy jeśli jej nie będzie i nie złoży dokumentów mogę wykluczyć?

6

nie musi byc regułki, obowiązuje ustawa Pzp

7

Marta napisał/a:

nie musi byc regułki, obowiązuje ustawa Pzp

winno być napisane ,że uzupełnienie jest wymagane w formie pisemnej bo nie każdy Wykonawca ma w paluszku art. ustawy, napiszesz masz sprawę jasną chyba ,że faksem przed terminem ale liczy się data formy pisemnej

8

to jaka forma uzupelnienia to pisze, ale nie pisze juz o wykluczeniu w tym pismie

9 (edytowany przez bipi 2013-06-25 06:46:00)

Nie musisz pisać nic, prócz tego co ma uzupełnić (i dlaczego). Możesz napisać o formie i o wykluczeniu ale nie musisz. wink
PS. No powinnaś napisać i gdzie i kiedy ma złożyć uzupełnienie wink

10

Jestem za pełną informacją czego wymagam i jake będą skutki jak nie złozy uzupełnienia.

11

Wykonawca nadgorliwy  dostarczył zaświadczenie z ZUS i US nie potwierdził tych dokumentów za zgodność z oryginałem czy jeśli ich nie żądałam do Oferty to zostawić je czy musze wzywać do uzupełnienia

12

miłka napisał/a:

Wykonawca nadgorliwy  dostarczył zaświadczenie z ZUS i US nie potwierdził tych dokumentów za zgodność z oryginałem czy jeśli ich nie żądałam do Oferty to zostawić je czy musze wzywać do uzupełnienia

Zostawić. Po co żądać uzupełnienia, skoro nie wymagałaś ich w SIWZ.

13

czy zobowiązanie musi być wystawione z data również składania ofert

czy może być z datą późniejszą jeśli potwierdza fakt udostepnienia lokalu czy sprzętu,

14

Może być uzupełnione z datą po TSO, liczy się treść dokumentu, nie data wystawienia.

15

Czyli jeżeli wykonawca przesyła faksem uzupełniany dokument (wykaz, zaświadczenie) i przesyła go potem w oryginale (już po terminie) to go nie uznajecie?

16

Zamawiający może dopuścić uzupełnienie dokumentów faksem.
W przypadku gdy wykonawcy zastosują się do takiego wezwania i prześlą dokumenty w terminie wskazanym przez zamawiającego, to należy uznać uzupełnienie za prawidłowe, pomimo że ich oryginały (czy też kopie w zależności od postawionych wymagań) wpłyną do zamawiającego po tym terminie.

17

Marcel napisał/a:

Zamawiający może dopuścić uzupełnienie dokumentów faksem.
W przypadku gdy wykonawcy zastosują się do takiego wezwania i prześlą dokumenty w terminie wskazanym przez zamawiającego, to należy uznać uzupełnienie za prawidłowe, pomimo że ich oryginały (czy też kopie w zależności od postawionych wymagań) wpłyną do zamawiającego po tym terminie.

Oj Marcelku - ja się z Tobą nie zgodzę - Uzupełnienie faksem (26.3) prawidłowe wg mnie nie jest

18

Faks nie jest prawidłowym uzupełnieniem - jak bipi. Dla przykładu:
KIO 210/11
1. Złożenie w terminie wyznaczonym przez Zamawiającego zamiast dokumentu jedynie faksu zawierającego jego treść przy przesłaniu tego dokumentu w taki sposób, że dotarł on do Zamawiającego po terminie, nie pozwala uznać za spełnienie postawionego warunku.
2. Niezłożenie dokumentu w terminie wyznaczonym przez Zamawiającego a przesłanie jedynie jego treści faksem wywołuje taki skutek, jakby dokumentu nie uzupełniono.

19 (edytowany przez Marcel 2013-07-08 18:44:39)

Ok, to tak, wykonawca uzupełnia dok. faksem, oraz informuje że oryginał dojdzie np. za trzy dni, lecz będzie to jeden dzień po terminie na uzupełnienie, co robisz bipi?
Moim zdaniem,  jeśli w wezwaniu do uzupełnienia oświadczeń, dokumentów lub pełnomocnictw wskaże się wyraźnie, że wykonawca powinien przesłać przedmiotowe dokumenty pisemnie oraz faksem do określonego terminu, wówczas wystarczające jest, że wykonawca w wymaganym terminie dostarczy  dokumenty w formie faksowej, a oryginały prześle w terminie późniejszym.

20

Oczywiście, że wykluczam wink

21

Co robicie w takim przypadku:
Wykonawca został wezwany do uzupełnienia dokumentu z art. 26. ust. 3 gdyż dokument nie był kompletny. Termin na uzupełnienie jest do 10 lipca. W dniu wysłania zawiadomienia (5 lipca) otrzymuje kopie potwierdzoną za zgodność z oryginałem a następnie oryginał. Czy mogę przed terminem 10 lipiec dokonać wyboru?

22

ola2003 napisał/a:

Wykonawca został wezwany do uzupełnienia dokumentu z art. 26. ust. 3 gdyż dokument nie był kompletny. Termin na uzupełnienie jest do 10 lipca. W dniu wysłania zawiadomienia (5 lipca) otrzymuje kopie potwierdzoną za zgodność z oryginałem a następnie oryginał. Czy mogę przed terminem 10 lipiec dokonać wyboru?

Oczywiście - po co czekać ..

23

Darek W. napisał/a:
ola2003 napisał/a:

A baaaaaa jasne wink

24

A ja mam tu wątpliwości. Jeżeli zamawiający przewiduje sposób uzupełnienia dokumentów w SIWZ w wezwaniu (napisane że można faksem), to uzupełnienie dokumentu może nastąpić w takiej formie jaka jest przewidziana.
Czy zamawiający jest uprawniony do takich zapisów w SIWZ?

25

Zamawiający nie może aktem niższego rzędu (jakim jest SIWZ) zmienić aktu wyższego rzędu jakim jest rozporządzenie.