1

Temat: czy to błąd czy omyłka

Witam, bardzo Was proszę o podpowiedż jak mam postąpić w sytuacji, gdy Wykonawca w formularzu oferty w cenie podał:

cena netto - 210.944,00
VAT - 16.875,56    - powinno być 16.875,52
Cena brutto - 227.820,00       - powinno być 227.819,52

VAT jest błędny,  cena bruto też jest błędna. czy jest to błąd w obliczeniu ceny czy omyłka rachunkowa?
czytam komentarze i głupieje..... Ja bym to potraktowała jako błąd, ale może jednak to omyłka bo mogę ją poprawić wychodząc od ceny netto?

2

Odp: czy to błąd czy omyłka

Aha, to jest dostawa i VAT 8%

3

Potraktowałbym to jako omyłkę i wyszedł od ceny netto.

4

Uznać to jako omyłkę i poprawić wink

5

A takie jaja wychodzą, jak sobie Wykonawcy od brutto zaczynają liczyć (a nie od netto) wink

6

nawet od brutto licząc nie jest poprawnie sad

7 (edytowany przez hubal 2013-07-10 08:10:04)

Błąd widzę w poglądzie, że podatek najlepiej liczyć od netto, bo niby na jakiej podstawie?

8

Drugi powszechny błąd to  traktowanie na równych prawach kwot netto, brutto i podatku, zapominanie przy tym o zwyczajnych zaokrągleniach, w efekcie zadziwienie, że sumy nie zgadzają się.

9

hubal, jeśli przyjmę obliczenie od kwoty brutto  to i owszem VAT jest poprawny ale netto bedzie z błędem.

10

ja poprawiłabym to jak pisze Ada tj.
cena netto - 210.944,00
VAT - 16.875,56    - powinno być 16.875,52
Cena brutto - 227.820,00  - powinno być 227.819,52

11

Przepraszam bardzo, troszkę pobłądziłem, post już skorygowany.

Ze specyfikacji powinno wynikać sposób obliczeń, prezentacji wyników, sposób naprawy pomyłek itp. Jeśli nie wynika, to może z oferty wynika co jest ważniejsze - netto czy brutto czy co innego. Jeśli nie można ustalić, to można zarzucać BŁĄD OBLICZEŃ skutkujący odrzuceniem oferty. Tylko czy warto dla tych paru groszy? Z drugiej strony można narazić się na zarzut niegospodarności.
Obstaję za liczeniem od netto,

12

A po co w ogóle żądałaś netto i VAT?

13

raz żądam raz nie, nie mam złotego środka...

w tej sytuacji chyba poprawię