1

Temat: nazwy własne w opisie przedmiotu zamówienia

mam dylemat. projektant wpisał mi, że mają być oprawy oświetlenia konkretnych producentów. jak mu zwróciłem na to uwagę, to powiedział, żeby tak zostawić i dopisać dodatkowo: "Wszystkie zapisane w dokumentacji, specyfikacjach technicznych, nazwy własne konkretnych producentów należy traktować jako dane pomocnicze określające właściwości techniczne i użytkowe wyrobów i materiałów. Wykonawca może zastosować materiały innych producentów, których parametry techniczne i użytkowe są nie gorsze od zaproponowanych."

i co z tym fantem mam zrobić?

2

Odp: nazwy własne w opisie przedmiotu zamówienia

Niech opisze te właściwości techniczne i użytkowe wyrobów i materiałów, parametry techniczne i użytkowe tak żeby można było wskazać te inne oprawy.

3

Nie można po konkretnej nazwie, trzeba dopuścić równoważność i opisać ją.

4

Zgoda, ma być konkretne wskazanie parametrów. Jakie? Po prostu powinno umożliwić łatwe rozliczenie wykonawcy.
W efekcie opisane kombinowanie projektanta nie jest rozwiązaniem godnym poparcia.

5

zamawiający w tym przypadku dopuszcza zastosowanie materiałów o parametrach nie gorszych niż wskazane przez niego. Wykonawca, który będzie się powoływać na rozwiązania równoważne , jest zobowiązany wykazać, że oferowane przez niego roboty budowlane spełniają wymagania określone przez Zamawiającego w załączonej Specyfikacji Technicznej Wykonania i Odbioru Robót (STWiOR) oraz dokumentacji projektowej.

6

Dopuszcza nie gorsze, ale które???
Blisko nieporozumienia.

szad napisał/a:

mają być oprawy oświetlenia konkretnych producentów. ...
"Wszystkie zapisane w dokumentacji ... nazwy własne ... należy traktować jako dane pomocnicze określające właściwości techniczne...."

Konia z rzędem, jak kto potrafi powiedzieć, o które konkretne cechy oprawy chodzi i w jakiej wartości. Może wszystkie które podaje tamten producent??? No to wyjdzie tylko tamta lampa. A mnie właśnie chodzi o inną.