1

Temat: omyłka do poprawy czy nie?

Witam wiem że jest tych tematów już kilka ale dopadł mnie następujący przypadek: Branża budowlana - drogi:
W przedmiarze było:
(...)
30 szt włazów kanałowych
30 sztuk kratek ściekowych
30 sztuk zaworów gazowych
5 sztuk studzienek teletechnicznych
(...)

W ofercie przez pomyłkę wprowadziłem w ostatniej pozycji 30 sztuk (dowiedziałem się o tym po fakcie kiedy robiłem wgląd do ofert - przetarg na otwarciu przegrany o 360,00 zł) czyli zawyżyłem swój kosztorys. I teraz moje pytanie, czy jest to błąd który Wydział Zamówień Publicznych poprawi czy odrzuci. Piszę ze względu na to iż okazało się że w  wygranej ofercie brakuje całej jednej pozycji kosztorysowej i w związku z tym teoretycznie powinienem wyprzedzić konkurencję. Proszę o skomentowanie sytuacji.

2

Odp: omyłka do poprawy czy nie?

Taki błąd jest do poprawy, ale nie każdy zamawiający  go poprawi.

3

Zamawiający ma obowiązek poprawy w/w omyłki. Uznałabym to jaka inna omyłka polegająca na niezgoności oferty z siwz. W tym przypadku omyłka winna być poprawiona, a co za tym idzie ponowne przeliczenie oferty.

Jesli chodzi o brak pozycji to kiedyś owszem tak było - brak pozycji = odrzucenie oferty jako niezgodnej z siwz. Teraz jest różnie. Jedni zamawiający odrzucają inni poprawiają. A co na to ma wpływ - nowy wyrok KIO, który mówi że jeśli w ofercie (kosztorysie) wykonawca nie ujął jakiejś pozycji to wtedy zamawiający winien uznać ją jako inną omyłkę i tym samym zawiadomić o tym wykonawcę, który wyrazi zgodę bądź nie. A jak to ma wyglądać - zamawiający wg wyroku KIO winien wystosowac pismo do wykonawcy że nie ma takiej i takiej pozycji i w związku z tym uznał on iż ta pozycja została wliczona w inne koszty. Wtedy wykonawca albo wyraża zgodę albo nie (wtedy jest odrzucony) smile

4

Eva, czy można prosić sygnaturę "tego" nowego wyroku KIO jak wyżej?

5

wyrok KIO 556/12 z dn. 3 kwietnia 2012 roku

W skrócie:
Zamawiający na podstawie art. 87 ust. 2 pkt 3 ustawy poprawi inne omyłki polegające na niezgodności oferty ze specyfikacją istotnych warunków zamówienia tj. uzupełni kosztorys ofertowy o brakującą pozycję i przyjmie, iż cena jednostkowa tej pozycji wynosi 0 zł (przyjmując, że cena została uwzględniona w innych pozycjach kosztorysu ofertowego) powiadamiając o tym niezwłocznie Wykonawcę. smile

6 (edytowany przez covec 2013-04-05 07:17:39)

Dziękuję.
Czyli idzie w kierunku "utrzymania" oferty. Właściwie to dobrze, że KIO w takim tonie się wypowiada. Jednak zawsze będzie doza niepewności ze strony zamawiającego, czy to nie są negocjacje...:)

7

Covec ja teraz w siwz w dziale ocena ofert dopisuje teraz informację jak w poście #5 powołując się na wyrok. Wtedy wykonawca wie co w takiej sytuacji zamawiający zrobi smile

8

ja wprawdzie piszę już dawno, że jeśli w poz. kosztorysu W. nie poda ceny to uważam że została przykryta cenami w innych pozycjach, kosztach ogólnych itp. Jednak Brak Wpisania takowej pozycji oznacza, że W. nie zamierza wykonać tego zakresu i go odrzucam - jeśli wynagrodzenie kosztorysowe.
Co do pierwszego pytania - poprawa jako omyłki sugerowałbym przesłanie info do Z. o dostrzeżonej omyłce w swojej ofercie smile

9

eva napisał/a:

wyrok KIO 556/12 z dn. 3 kwietnia 2012 roku

W skrócie:
Zamawiający na podstawie art. 87 ust. 2 pkt 3 ustawy poprawi inne omyłki polegające na niezgodności oferty ze specyfikacją istotnych warunków zamówienia tj. uzupełni kosztorys ofertowy o brakującą pozycję i przyjmie, iż cena jednostkowa tej pozycji wynosi 0 zł (przyjmując, że cena została uwzględniona w innych pozycjach kosztorysu ofertowego) powiadamiając o tym niezwłocznie Wykonawcę. smile

Zastrzeżenie umieszczone w nawiasie (cena została uwzględniona w innych pozycjach kosztorysu ofertowego) jest kluczowe dla zrozumienia dopuszczalności poprawiania oferty, w tym aby nie narazić się na zarzut negocjacji po terminie złożenia ofert. Powołany wyrok nie jest niczym przełomowym w omawianym zakresie. Jeżeli zamawiający przewidział kosztorysową formę wynagrodzenia, dopuszczalne będzie uzupełnienie takiego braku, w drodze żądania wyjaśnień dotyczących treści złożonej oferty, o ile nastąpi to w oparciu o zawartość pozostałej części oferty, bez wytworzenia nowego oświadczenia wykonawcy (KIO/UZP 1377/10).

10

cbud napisał/a:

Co do pierwszego pytania - poprawa jako omyłki sugerowałbym przesłanie info do Z. o dostrzeżonej omyłce w swojej ofercie smile

czyli sugerujesz aby bez czekania na wyniki zawiadomić Urząd o swojej pomyłce? Jeśli tak to zaraz w poniedziałek to zrobię, bo dziś już zawarte... Dzięki za uzyskane informacje. Pozdrawiam

11

wyrok KIO 556/12 jest dla zamawiającego dużym ułatwieniem , często z niego korzystałem przy poprawkach ofert, ale teraz mam trudniejszą sytuację :

roboty budowlane, wynagrodzenie kosztorysowe, a w najkorzystniejszej ofercie nie ma 11 pozycji na 43 do wyceny ?, czy można po wcześniejszych wyjaśnieniach wycenić je na 0,00 zł ?

12

Moim skromnym zdaniem - nie bardzo.
No chyba że trakcie wyjaśnień coś takiego wyjdzie, (np. roboty zostały objęte innymi cenami).

13

lukazs napisał/a:

wyrok KIO 556/12 jest dla zamawiającego dużym ułatwieniem , często z niego korzystałem przy poprawkach ofert, ale teraz mam trudniejszą sytuację :

roboty budowlane, wynagrodzenie kosztorysowe, a w najkorzystniejszej ofercie nie ma 11 pozycji na 43 do wyceny ?, czy można po wcześniejszych wyjaśnieniach wycenić je na 0,00 zł ?

.... Izba podkreśla, iż niewątpliwie przepis art. 87 ust. 2 pkt 3 ustawy ma charakter relatywny ?
ustawodawca posłużył się w nim pojęciem nieostrym ?omyłki niepowodującej istotnych zmian
w treści oferty? tworząc normę o charakterze ocennym......

W tym przypadku (brak 11 pozycji) - trzeba by było  się zastanowić czy to będzie istotna zmiana czy nie. No niestety zdarzają się perełki i to nie rzadko - niestety, a zamawiajacy musi się gimnastykować co z tym fantem zrobić wink