1

Temat: zmiana terminu wykonania a termin składania ofert

witam, ogłosiłem wczoraj przetarg na roboty. dałem czas wykonania 60 dni.
dziś się okazało, że mam to zmienić na 90 dni.
wiadomo, że muszę zamieścić ogłoszenie o zmianie ogłoszenia.
pytanie: czy zmiana terminu wykonania jest zmianą istotną i zgodnie z Art. 12a ust.2 powinienem przedłużyć termin składania ofert?

2

Odp: zmiana terminu wykonania a termin składania ofert

Istotna i to bardzo.

3

szad napisał/a:

witam, ogłosiłem wczoraj przetarg na roboty. dałem czas wykonania 60 dni.
dziś się okazało, że mam to zmienić na 90 dni.
wiadomo, że muszę zamieścić ogłoszenie o zmianie ogłoszenia.
pytanie: czy zmiana terminu wykonania jest zmianą istotną i zgodnie z Art. 12a ust.2 powinienem przedłużyć termin składania ofert?

Nie jest to obligatoryjne - inaczej - jeżeli jest to konieczne.

4

jak istotna to przedłużenie terminu składania ofert obowiązkowe

5 (edytowany przez Darek W. 2013-07-10 10:00:09)

szad napisał/a:

jak istotna to przedłużenie terminu składania ofert obowiązkowe

Jak chcesz to tak zrób - przy tak długim terminie do terminu na składanie ofert - nie jest to konieczne. Zdanie czytamy łącznie, czy to co jest po przecinku ",", a tam stoi napisane - "jeżeli jest to konieczne". Kropka.

6

Darek W. napisał/a:

Zdanie czytamy łącznie, czy to co jest po przecinku ",", a tam stoi napisane - "jeżeli jest to konieczne". Kropka.

Ale ust. 2 mówi, przy jakich zmianach MUSIMY przedłużyć tso wink Czytamy łącznie wink

7 (edytowany przez Darek W. 2013-07-10 10:17:41)

Wczoraj chłopak ogłosił - dziś zmienia - do terminu na składanie ofert jest aż ze 12 dni (jeżeli jest pon. progów, a to nie wiemy) - moim zdaniem nie jest to konieczne, a dodatkowo w szczególności ta zmiana nie znajduje się w katalogu zawartym w ust. 2

8

Ja wychodzę z założenia, że jeśli muszę zmienić w postępowaniu poniżej progów, gdzie Pzp nie narzuca minimalnego terminu, to przedłużam o tyle żeby od zamieszczenia zmiany do upływu tso był minimalny ustawowy termin składania ofert (7 lub 14 dni dla rb). Moim zdaniem zmiana terminu realizacji stanowi istotną zmianę zakresu i przedmiotu zamówienia i wpływa na cenę oferty.

9

Musisz uwzględnić czas jaki mniej więcej potrzebny jest wykonawcy na przygotowanie oferty. Jesli jeszcze jest czas na składanie ofert (nie wiem jakie tam masz terminy) to nie zmieniałabym terminu składania ofert wink

10

przetarg poniżej progów, termin składania 14 dni

11

Nie zmieniałabym terminu składania ofert - wykonawca ma dość czasu na przygotowanie oferty wink

12

eva napisał/a:

Nie zmieniałabym terminu składania ofert - wykonawca ma dość czasu na przygotowanie oferty wink

A kontrola na opisywanie zarzutów, a ty na tłumaczenie że "naruszenie nie miało istotnego wpływu na ograniczenie zasady......."

Uważam podobnie jak Hubal że zmiana i wydłużenie terminu o 1/3 to zmiana istotna i podobnie jak Bipi że należy przesunąć TSO. Przynajmniej o 1 dzień.