1

Temat: Problem z ofertą czy odrzucić

Przetarg na usługi. W formularzu ofertowym wykonawca miał wpisać ceny w kolejnych 50 ciu pozycjach oraz zsumować. Prawdopodobnie przy edytowaniu/kopiowaniu tabeli omyłkowo usunął ostatnią pozycję i wycenił 49 usług.
Mam jednak wątpliwość czy odrzucić. Formularz oferowy zrobiony był tak, że wykonawca musiał podać cenę za serwis poszczególnych urządzeń zamawiającego.  wiele pozycji powtarzało się wykonawca podawał na nie taką sama cenę. Ale pechowo jednej pozycji nie uwzględnił (nie ma jej w tabeli) chociaż "teoretycznie"  wiem jaką dałby cenę bo w innych pięciu pozycjach podał cenę za serwis tego urządzenia.
czy oferta automatycznie podlega odrzuceniu jako niezgodna z SIWZ czy poprawić omyłkę na podstawie art. 87  ust 2 pkt3

2

Odp: Problem z ofertą czy odrzucić

Z tego co piszesz to faktycznie szkoda oferty, w pierwszym "rzucie" pomyślałem że do odrzucenia, lecz po namyśle raczej bym ofertę ratował tym bardziej że wiadomo o cenie z innych pozycji.

3

Tak ?? A na podstawie jakiego art. "uratujecie" ofertę ?.

4

alkasz napisał/a:

Przetarg na usługi. W formularzu ofertowym wykonawca miał wpisać ceny w kolejnych 50 ciu pozycjach oraz zsumować. Prawdopodobnie przy edytowaniu/kopiowaniu tabeli omyłkowo usunął ostatnią pozycję i wycenił 49 usług.
Mam jednak wątpliwość czy odrzucić. Formularz oferowy zrobiony był tak, że wykonawca musiał podać cenę za serwis poszczególnych urządzeń zamawiającego.  wiele pozycji powtarzało się wykonawca podawał na nie taką sama cenę. Ale pechowo jednej pozycji nie uwzględnił (nie ma jej w tabeli) chociaż "teoretycznie"  wiem jaką dałby cenę bo w innych pięciu pozycjach podał cenę za serwis tego urządzenia.
Czy oferta automatycznie podlega odrzuceniu jako niezgodna z SIWZ czy poprawić omyłkę na podstawie art. 87  ust 2 pkt3

Tzn? . Dopiszesz do formularza ofertowego pozycję z ceną, która Ci wydaje, że taka winna być (ta cena)??

5

Czyli absolutnie do odrzucenia?...

6

Moim zdaniem do odrzucenia. Choć zapewne inni napiszą, iż - "Pominięcia te następują częstokroć z powodu przeoczenia, skutkiem uwarunkowań technicznych programu kalkulacyjnego wykorzystywanego przez wykonawcę lub ujęcia wartości jednej pozycji w cenie innej pozycji z nią związanej, czy wielokrotnej modyfikacji przez zamawiającego przedmiarów robót, które miały być podstawą ich opracowania przez wykonawców. Każda ze wskazanych sytuacji może mieć charakter omyłki, podlegającej ocenie na podstawie art. 87 ust. 2 pkt. 3 Ustawy."

Jeżeli masz poważne uzasadnienie prawne i faktyczne poprawienia ... to cóż - bo ja jej nie widzę. 

A która w rankingu jest ta oferta ??

7

Jeśli to tylko jedna pozycja na 50 to myślę, że można zastosować "inna omyłkę" i wycenić mu tą usługę jeśli jej koszt już występuje w formularzu, a jeśli nie to wycenić na 0,00 zł. Wszystko oczywiście poprzedzić wyjaśnieniami ale nie negocjacjami co do ceny tej pozycji.

Można oprzeć się na wyroku KIO 556/12, co prawda dotyczy on robót budowlanych ale można go zastosować przez analogię, z uwagi na dużo pozycji w formularzu (50)

8

No - najlepiej scedować wszystko na zamawiającego - ON przeliczy, poprawi, "uratuje" ofertę - a jak źle uzasadni dlaczego to robi - to dostanie po dupie... -

9

Wszystko zależy od stanu faktycznego i danych w ofercie.

10

Darek W. napisał/a:

Moim zdaniem do odrzucenia. Choć zapewne inni napiszą, iż - "Pominięcia te następują częstokroć z powodu przeoczenia, skutkiem uwarunkowań technicznych programu kalkulacyjnego wykorzystywanego przez wykonawcę lub ujęcia wartości jednej pozycji w cenie innej pozycji z nią związanej, czy wielokrotnej modyfikacji przez zamawiającego przedmiarów robót, które miały być podstawą ich opracowania przez wykonawców. Każda ze wskazanych sytuacji może mieć charakter omyłki, podlegającej ocenie na podstawie art. 87 ust. 2 pkt. 3 Ustawy."

Jeżeli masz poważne uzasadnienie prawne i faktyczne poprawienia ... to cóż - bo ja jej nie widzę. 

A która w rankingu jest ta oferta ??

2