1

Temat: wykaz osób a dokumenty potwierdzające ich doświadczenie

czy jeśli w przetargu żądam załacznika wykaz osób a w warunkach podaję że osoba ma mieć doświadczenie np. w zarządzaniu 5 projektami współf. ze środków  UE to czy pod zał. wykaz osób mogę wpisac że na dowód ma przedłożyć odpowiednie dokumenty tj. referencje, listy polecające itp. z których będzie wynikało że ma doświadczenie w zarządzaniu  bo jak czytam Rozporządzenie  w sprawie rodz. dokumentów to w par. 1 ust. 2 gdzie jest mowa o dowodach (poświadczeniach) i w pkt.  3 jest odnośnik do wykazu robót budowlanych  i wykazu głównych dostaw i usług. A co jak nie żądam wykazu usług tylko podaję warunki odnośnie osoby i żądam  wykazu osób wraz z informacją na temat jej kwalifikacji i doświadczenia.?

i czy na etapie składania ofert żądać kserokopii świadectw, dyplomów itp. czy tylko odpowiednio wypełniony załącznik "wykaz osób" a dokumenty tylko Wykonawca którego oferta jest najkorzystniejsza i  wpisac to do formalności przed podpisaniem umowy. jak wy  praktykujecie?

2 (edytowany przez bipi 2013-07-11 08:08:54)

Odp: wykaz osób a dokumenty potwierdzające ich doświadczenie

Żadnych dokumentów personelu żądać nie możesz!
PS. ... i radziłbym się zastanowić nad wymogiem zarządzania projektem współfinansowanym z UE kontrola może nałożyć korektę - ograniczenie konkurencji!

3

Jak Bipi.
Sposób finansowania nie ma wpływu na jakość wykonania usługi a tłumaczenie że przy projektach unijnych jest więcej papierków może nie wystarczyć.

4

maja2009 napisał/a:

że osoba ma mieć doświadczenie np. w zarządzaniu 5 projektami współf. ze środków  UE

Odradzam!!!

5

no ok ale jak ma wyglądać pełnienie funkcjii koordynatora projektu za 1 500 000 zł. na okres 2 lat jeśli nie mogę w wymogach wpisac że ma miec doświadczenie przy jakimkolwiek projekcie z UE tj. POKL, RPO itd. ofertę złoży mi pani Iksińska która ma doświadczenie w czym np.....

6

to daradźcie jak można zapisać żeby miało ręce i nogi

7

maja2009 napisał/a:

no ok ale jak ma wyglądać pełnienie funkcjii koordynatora projektu za 1 500 000 zł. na okres 2 lat jeśli nie mogę w wymogach wpisac że ma miec doświadczenie przy jakimkolwiek projekcie z UE tj. POKL, RPO itd. ofertę złoży mi pani Iksińska która ma doświadczenie w czym np.....

... może być np tak: doświadczenie w zarządzaniu min. 2 projektami z zakresu np. pomocy społecznej, edukacji itp. o wartości min. 1,5 mln PLN każdy, przy czym zakres obowiązków tej osoby musiał obejmować co najmniej rozliczanie finansowe i rzeczowe, sprawozdawczość oraz sprawy personalne. Co chcesz to piszesz - wystarczy pomyśleć wink